search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Viktigt att identifiera sina drivkrafter

Ta reda på vilka som är dina drivkrafter, ta hand om dig och tänk långsiktigt. Det är några av advokaten Maria Ingelssons råd till unga advokater och jurister.

– Om du inte vet vad som driver dig är det risk för att du inte får vad du behöver av ditt arbete, och då tappar du energi.
Det sa advokat Maria Ingelsson som gästade april månads lunchseminarium i Advokat i framtiden. Vid seminariet delade hon med sig av sina erfarenheter, och gav konkreta råd till de ungefär 70 deltagarna.

Maria Ingelsson har, trots att hon med sina 33 år inte är äldre än många av seminariedeltagarna, hunnit med en hel del. Hon är delägare i advokatfirman Lindahl, och nyligen belönades hon med priset Framtidens ledare i Sverige. Nu tävlar Ingelsson i den internationella finalen i tävlingen Framtidens ledare, som anordnas av Junior Chamber International.

Vid seminariet fick deltagarna i uppdrag att fundera kring sina egna drivkrafter att vara eller bli advokater. Maria Ingelsson berättade också om vad som driver henne. Roliga arbetsuppgifter, och utmaningen som ligger i att prestera och leverera på den nivå som krävs, lyfte hon fram, liksom alla kontakter med socialt drivna och kompetenta människor. Men också ansvaret.
– Det jag säger lyssnar storbolagen på. Det är stimulerande, sa hon.

Sedan hon fick barn för några år sedan är också den stora friheten och de flexibla arbetstiderna en stor drivkraft, konstaterade Ingelsson.

Viktigast, efter att identifiera sina drivkrafter, är enligt Maria Ingelsson att bygga upp sin självkänsla.
– I vår bransch är alla duktiga och har alltid lyckats bra. Det är lätt att bygga sitt egenvärde på bara bekräftelse för det man gör. Men det gör dig sårbar när du till exempel får kritik, sa Ingelsson, och förklarade att självkänsla är att känna sig trygg i att man duger som den man är. Det är som tyngden i botten på en ”vippdocka”, en leksak som alltid vippar upp på rätt köl igen, oavsett vad barnet gör med den.
– Självkänslan är det som gör att du reser dig igen, när en klient som egentligen kanske bara har sovit dåligt ringer och skäller på dig över något som du gjort.

Affärsjuridik är Maria Ingelssons huvudsakliga arbetsområde. Men vid sidan av det har hon alltid intresserat sig för ledarskapsfrågor. Det är också delvis för sin förmåga att stödja yngre jurister på byrån som hon tilldelats priset Framtidens ledare.

– Som chef, ledare, är det viktigt att känna till inte bara sina egna, utan också medarbetarnas drivkrafter, så att man kan ge var och en det hon behöver, sa Ingelsson, och gav exempel på hur arbetet kan fördelas och belöningssystemen anpassas efter vad olika personer trivs med och har för behov. 

Framtidens ledare
Priset delas ut till en person mellan 18 och 40 år som positivt förändrat samhället och står för gott ledarskap. Motiveringen till priset är att Maria Ingelsson på den advokatbyrå där hon arbetar visat stort engagemang för sina klienter och deras affärer, och samtidigt också intresse för ledarskap genom att stödja yngre kollegers utveckling som affärsjuridiska rådgivare och advokater.

Ulrika Brandberg

Annons
Annons
Annons