search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

”Ingen fred kan existera utan rättvisa”

Kvinnor är dubbelt drabbade av kriget i Gaza och på Västbanken. Det förklarade advokat Raji Sourani från människorättsorganisationen PCHR, när han besökte Hildary i Stockholm. Åhörarna fick lyssna till skakande berättelser från krigets verklighet.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg hälsade Raji Sourani välkommen och berättade om sitt besök i Gaza för fyra år sedan.

– Där blev jag medveten om juristernas ansvar för rättsstaten och mänskliga rättigheter. Raji Sourani är en jurist som aldrig sviktat i detta ansvar. Han har mod och integritet. Men framför allt har han aldrig förlorat sitt hopp, sa hon.

Raji Sourani är advokat och grundare av Palestinian Center for Human Rights, PCHR, en opolitisk organisation som arbetar med rättsliga medel för att uppnå fred och rättvisa i Gaza och på Västbanken. Raji Sourani själv har suttit fängslad i tre år för sitt arbete, och utsatts för hot och trakasserier. Sourani satt fängslad i både Israel och Palestina.

PCHR har samlat in vittnesmål från kvinnor i Gaza om hur de drabbats av Israels ”Operation Cast Lead” i början av 2009. Totalt dödades över 1 400 palestinier under offensiven, varav 118 kvinnor. 82 procent av de dödade var civila. Ytterligare flera tusen skadades, och Gazas infrastruktur förstördes.

Kriget har speglats av världens medier. Men enligt Raji Sourani är det svårt att förmedla det svåraste i situationen.

– Man kan visa granatattacker mot skolor och bostäder i TV. Men det verkliga lidandet kan man inte visa eller beskriva i siffror. Det ligger i vardagen, i 1,5 miljoner människors kamp för överlevnad, komma över förlusterna och återerövra någon form av mänsklig värdighet, sa Raji Sourani till de församlade kvinnliga juristerna.

Raji Sourani pekade också på hur den fortgående belägringen omöjliggör uppbyggnad och återhämtning efter attackerna.

– Ärren är kvar, i form av förstörda hus och skadade som inte kan få medicinsk hjälp eller psykologiskt stöd. Gazaremsan sjunker allt djupare i den humanitära krisen, sa Raji Sourani.

Deltagarna vid Hildarylunchen fick lyssna på två skakande berättelser ur rapporten ”Through Women’s Eyes” (se nedan). Båda fallen, liksom alla de andra som återges i rapporten, visar enligt Raji Sourani att Israel brutit mot folkrätten bland annat genom att anfalla civila. Men ännu har ytterst få ställts inför rätta för brotten. De ansvariga lever i frihet, många av dem har höga positioner i samhället, konstaterade Raji Sourani.

– Kvinnorna i Gaza möter diskriminering i fredstid och drabbas särskilt av kriget och belägringen av Gaza, konstaterade Raji Sourani.

– Vi kände att det inte fanns mycket rapporterat om kvinnornas situation. Vi ville lyfta fram den och visa hur kvinnorna drabbas, säger Raji Sourani.

Han berättar att PCHR har en speciell enhet som arbetar med kvinnors situation och även kan bistå med juridisk rådgivning till kvinnor.

Raji Sourani ler lite sorgset när han får frågan om hur kvinnornas berättelser påverkat honom.

– För mig är detta inte några historier. Detta är verkligheten för oss. Man upplever det och bär det med sig dygnet runt, säger han.

Skildringarna i rapporten belyser enligt Raji Sourani tydligt att Israel brutit och fortsätter bryta mot internationell humanitär rätt. PCHR arbetar med rättsliga medel, bland annat i israeliska domstolar, för att rättvisa ska skipas för dessa brott.

– Situationen i Israel och Palestina är en av de mest komplicerade i världen. Men lösningen är en av de enklaste. Det är att tillämpa den internationella rätten, den har klara regler och mekanismer för att handskas med brott, fastslog Raji Sourani, som sa sig aldrig har slutat tro på rättvisan.

– Ingen fred kan existera utan rättvisa, sa Sourani.

Raji Sourani var i Stockholm för att delta vid utdelandet av det nyinstiftade Stockholm Human Rights Award, som delades ut till den sydafrikanske domaren Richard Goldstone. Sourani betonade att han och hans organisation står bakom Goldstones slutsatser i den rapport som kom i september.

– Rapporten tillför ingen ny kunskap, allt detta var känt. Det unika med den är de tydliga rekommendationerna och att Goldstone placerar ansvaret hos världssamfundet, säger han.

Raji Sourani tackade de advokater och jurister världen över som bidrar i kampen för rättsstatlighet och mänskliga rättigheter.

– Kampen för rättvisa och mänskliga rättigheter kan verka hopplös, men ert stöd ger motivation och mod att fortsätta, sa han.

Ulrika Brandberg

Två kvinnoöden i Gaza

Sabah Abu Halimas

Den 4 januari 2009 träffades Sabah Abu Halimas hus i Sayafa i norra Gazaremsan av två israeliska granater. Åtminstone en av dem innehöll fosfor, ett ämne som utvecklar en våldsam hetta när det brinner. Sabah förlorade fyra av sina barn och sin man i attacken. När granaterna träffade ammade Sabah sin 17 månader gamla dotter. Explosionen fick henne att tappa barnet i elden. ”Hon skrek ’mamma, mamma’ men jag kunde inte göra något. Jag såg inget, jag var också mitt i branden”, berättade Sabah för PCHR:s intervjuare. Efter attacken har den äldste av Sabahs två överlevande söner tvingats lämna skolan för att försörja familjen. Sabah är djupt traumatiserad, men det finns ingen psykologisk hjälp att tillgå i Gaza. I huset har familjen försökt få bort blodspåren på golvet utan att lyckas.

Wafa al-Radea

Wafa al-Radea var gravid i nionde månaden och på väg till sin läkare när hon och hennes syster besköts av ett obemannat israeliskt flygplan. De var de enda personerna på gatan vid tillfället. Båda systrarna skadades svårt, Wafa så svårt att man bedömde henne som död när de båda hittades. Hon förlorade ett ben i attacken och skadade också det andra benet svårt, så att hon i dag har svårt att gå trots den protes hon fått. Hennes son förlöstes med kejsarsnitt samma dag som attacken inträffade, medan Wafa låg i koma. Först under förlossningen insåg läkarna att Wafa faktiskt var vid liv.

Båda berättelserna återgivna i rapporten ”Through Women’s Eyes” som finns att ladda ner på PCHR:s webbplats.