search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Fem års fängelse för Định

Den vietnamesiske advokaten Lê Công Định dömdes i januari till fem års fängelse för försök att störta regeringen. Utländska observatörer släpptes inte in i rättssalen.

Fem års fängelse, följt av ytterligare tre år i husarrest, blev straffet för advokaten Lê Công Định efter rättegången i Hồ Chí Minh-staden. Vid samma rättegång dömdes också tre andra demokratiförespråkare. Địnhs dom kommer att överklagas.

Định greps i mitten av juni, och anklagades för att ha skrivit en ny konstitution för landet för att ersätta den nuvarande. Sedan dess har han hållits i förvar. Det är oklart om han fått möjlighet att konsultera advokat.

Flera regeringar och organisationer, däribland CCBE, Rådet för advokatsamfunden i EU, och International Bar Association, IBA, har protesterat mot behandlingen av Lê Công Định. IBA hade också sänt observatörer till Vietnam för att bevaka rättegången. Dessa blev dock inte insläppta i rättssalen.

– Rättsprocessen mot advokat Định uppfyller inte grundläggande krav på en rättvis rättegång. Det är också djupt beklämmande att en advokat döms för att ha utövat sina medborgerliga fri- och rättigheter, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg om domen.

Lê Công Định besökte Sverige och Advokatsamfundet förra året, och intervjuades då i tidskriften Advokaten.

Ulrika Brandberg

Läs intervjun med Định i Advokaten nr 2 2009

Annons
Annons