search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

”En genuin känsla för rätt och fel behövs”

Advokat Mia Edwall Insulander är särskilt inriktad på familjerätt och med i rådet för Advokat i framtiden, ett projekt som ska öka yngre advokaters och biträdande juristers intresse för och engagemang i Advokatsamfundet – samt tvärtom. Hon är 36 år och har inte många jämnåriga eller yngre kolleger.

– Det låter så dramatiskt, men ibland känns det som en liten risk för att släktet humanjurister är på väg att sakta dö ut, säger Mia Edwall Insulander.

Vad ska man göra åt detta?
– Mitt sätt är att belysa frågor från ett humanjuridiskt håll inom Advokat i framtiden. Samfundet har varit väldigt engagerat och fört fram att timkostnadsnormen måste höjas vilket givetvis är betydelsefullt för rekryteringen.
– Samtidigt är det att förenkla om man bara tror att det bara handlar om pengar. Jag tror att vi på små byråer är ganska dåliga entreprenörer. Men det är svårt att hinna med när man måste göra allt själv.

Hur stort är behovet av projekt som Advokat i framtiden, hur kan samfundet bli bättre på att förmå yngre att engagera sig i det?
– Behovet är säkert jättestort, bland mina kolleger under 40 är inte intresset speciellt stort för samfundet. Svårt att säga vad det beror på, men det finns säkert massor av faktorer.

Vad är största problemet med att vara ung advokat?
– Vi har ju alla olika perspektiv och brottas säkert med skilda problem. Mitt perspektiv är annorlunda än hur det ser ut för dem på stora affärsjuridiska byråer där exempelvis delägarskap, vinstfördelning, att få vettiga arbetstider och styrandet av byrån antagligen är stora frågor.
– Största problemet för mig som ung humanjurist är den dåliga tillväxten på området som innebär att jag knappast har några jämnåriga kolleger överhuvudtaget. Det beror delvis säkert på den dåliga ekonomin. Inom humanjuridiken dröjer det ofta ganska länge innan vi får betalt.
– Men att vara ung, kvinna och advokat är nog inte sämre än att vara ung och kvinna inom andra yrken när det gäller att få balans i livet och att kunna hålla ihop allt sedan man fått barn.

Mia Edwall Insulander blev advokat 2007 och har i flera år arbetat på sin mamma Lotta Insulander-Lindhs advokatbyrå i Stockholm. Hur är det att arbeta hos henne?
– Det var hon som först väckte mitt intresse när jag var liten för advokatyrket genom att förmedla hur mycket hon tyckte om sitt jobb. Arbetsmässigt är det fantastiskt kul att jobba tillsammans med henne.
– Det har varit en bra och trygg skola för mig där jag kunnat ställa alla möjliga frågor. Frågor som jag kanske inte hade kunnat ställa till en annan chef. Nu när jag arbetat ganska länge är det kul och givande att kunna ha en dialog om juridik på olika plan med någon som man känner så väl.

Vilka är dina förebilder inom yrket?
– Det finns många advokater som jobbar med humanjuridik i min mammas generation som är mellan 50 och 60 år. De har arbetat länge, är otroligt kunniga och har kämpat sig fram genom åren med ett stort rättspatos.
– Många av dem har en genuin känsla för vad som är rätt och fel. Vi jobbar ju medindivider, vilket kräver ett riktigt människointresse och de här advokaterna har verkligen det!

Per Johansson

Annons
Annons