search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

I kristider är ledarskapet extra viktigt

– Det gångna året är ett år som få i finanssektorn kommer att glömma. I det nya finansiella landskap som nu växer fram är det än tydligare att bankverksamheten ytterst handlar om förtroende och relationer. Det sa SEB:s vd Annika Falkengren, som talade vid september månads Hildarylunch på Advokatsamfundet.

Runt hundra kvinnliga jurister kom för att lyssna på en av världens mäktigaste affärskvinnor, som frispråkigt berättade om sin syn på ledarskap i kristider och hur det ekonomiska landskapet förändrats sedan den amerikanska storbanken Lehman Brothers konkurs den 15 september förra året.

Annika Falkengren blev vd för SEB 2005. Under sina år som bankdirektör har hon arbetat för att integrera bankens olika verksamheter och utveckla en långsiktig strategi för banken.
– Vi hade en historia av att ofta byta strategi. Jag kände att vi måste tänka mer långsiktigt. Det tycker jag att vi lyckats med. Krisen gjorde att vi fick köra in på en parkeringsficka och stanna en stund, för det regnade så mycket, men vägen framför oss är densamma, sa Falkengren.

Ledorden för omvandlingen har varit kundens behov, men också att banken bara ska syssla med verksamheter där man kan bli bäst.
– Vi ville ha den högsta kundnöjdheten och den högsta lönsamheten inom våra olika grenar, förklarade Falkengren, som konstaterade att det visst finns en del kvar att göra, men att man kommit långt på vägen.

Annika Falkengren talade också om vikten av god kommunikation med personalen och behovet att av upprepa och riktigt trumfa in sitt budskap. Direktkontakt med många av medarbetarna, inte bara chefer, är en viktig faktor för att lyckas med förändringar.
– Vi har ivriga ledare som vill mycket. Samtidigt finns det 22 000 medarbetare som tycker förändringen är jobbig. Det måste man ha respekt för. Men man får inte tveka. Förändringsprocessen är som ett gummiband – så snart man slutar dra i det går det tillbaka, sa Annika Falkengren.

Höga kvinnliga chefer inom bankvärlden är ännu ganska ovanligt. Kanske var det orsaken till att Annika Falkengren fick och får så mycket uppmärksamhet i medierna. Hon själv konstaterade en smula trött att frågorna när hon tillträdde som vd handlade mer om hennes familjesituation och var hon handlade sina kläder än vad hon ville med sitt ledarskap.
– Det är mycket positivt också. Men det är ibland svårt att ständigt mätas med en annan måttstock, konstaterade hon.

5 tips från Falkengren
• Var orädd, stå för vad du gör och utmana.
• Gör en egen analys av situationen och stå för den, för när det smäller är det du som är ansvarig.
• Bygg ett starkt team omkring dig.
• Ta vara på intern kompetens i organisationen, men ta också in extern kompetens.
• Arbeta nära din styrelse, så att den är informerad och kan stötta dina planer.

Ulrika Brandberg

Annons
Annons