search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Fokus

Arklöv förste svensk att åtalas för krigsförbrytelser

Jackie Arklöv var den första person i Sverige som åtalats för krigsförbrytelser. Hans advokat Per Durling menar att rättegången var särskilt betydelsefull för att ge brottsoffren ett erkännande.

Jackie Arklöv dömdes av Stockholms tingsrätt 2006 för de brott mot folkrätten som han begick mot krigsfångar och civila när han var legosoldat i forna Jugoslavien. Arklöv är den första person som åtalats för krigsförbrytelser i Sverige. Advokat Per Durling var Jackie Arklövs försvarare både i krigsbrottsprocessen och Malexanderrättegången.
– Krigsbrottsprocessen var unik i Sverige. På så sätt var den stor och engagerande, men själva rättegången förflöt väldigt bra. Det rådde inte någon särskilt hätsk stämning jämfört med till exempel Malexanderrättegången, då många tycktes hata mig, berättar Per Durling.

I rättegången fanns målsäganden/offren i sitt hemland och intervjuades via videolänk. Det var första gången som Durling var med om det:
– Jag var lite skeptisk till tekniken, men jag måste säga att det fungerade väldigt bra och det blev en stor närhet och man fick kontakt med den person man hörde.

Som Durling ser det har denna typ av rättsprocess stor betydelse för brottsoffren.
– De får någon form av erkännande. Upprättelse är nog inte rätt ord även om det ofta används. Det går aldrig att rätta till det skedda. Men en bra rättsprocess kan ha stor betydelse för offrens tillfrisknande, säger han och fortsätter:
– För en person som Arklöv, som erkände lejonparten av vad som lades honom till last, är det också en stor lättnad att lägga det här bakom sig, att sopa rent.
1996 häktades Arklöv för första gången i Sverige misstänkt för folkrättsbrott på Balkan. Utredningen lades dock ner och han frigavs. Enligt Per Durling berodde det på att det skulle bli för dyrt och komplicerat att leta upp vittnen och genomföra de förhör som skulle krävas för att få honom fälld i Sverige.

Livstids fängelse för mord
År 2000 dömdes Arklöv till livstids fängelse för sin inblandning i Malexandermorden. Efter denna rättegång togs utredningen om hans tid som legosoldat på Balkan upp på nytt. Denna gång hade polisen betydligt större framgång.
– Det som är paradoxalt är att året efter Malexanderdomen hade Jackie Arklöv helt förändrats som människa. Inställningen till brotten var en annan och dessutom hade han fått en annan syn på människoliv. Han ville göra rent hus och en gång för alla få alla brottsmisstankar bakom sig så han började berätta och erkänna. Det är jag tacksam för. För hade den rättegången bedrivits där han hade nekat då hade det blivit outhärdligt för alla inblandade parter.

Arklöv dömdes till åtta års fängelse för brott mot folkrätten. Men eftersom han dömdes till livstidsstraff i Malexanderrättegången betydde inte straffvärdet någonting. Domen kan dock göra det svårare för honom att få sitt tidigare straff tidsbestämt vid en eventuell nådeansökan.

Ulrika Brandberg, Per Johansson och Tom Knutson

Annons
Annons