search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Vietnamesisk advokat anhållen

Den vietnamesiske advokaten Le Cong Dinh sitter sedan snart två månader anhållen, anklagad för att försöka störta den vietnamesiska staten.

Kritiska röster från hela världen hävdar dock att det är Dinhs verksamhet som advokat och hans engagemang för mänskliga fri- och rättigheter som ligger bakom anhållandet.

Le Cong Dinh, en av Vietnams ledande människorättsadvokater, greps i mitten av juni av vietnamesisk polis. Dinh anklagas för att ha skrivit en ny konstitution för landet, i syfte att ersätta den nuvarande. Enligt polisen kommer han att åtalas för att ha förmedlat regeringsfientliga skrifter, ett brott som kan ge upp till 20 års fängelse.

En vecka efter anhållandet kom uppgifter om att Dinh erkänt sitt brott. Han läste också upp sin ”bekännelse” i en tevesändning. Dinhs uttalande avbröts dock genast efter att han läst den så kallade bekännelsen. Enligt vänner kom Dinhs bekännelse efter hot mot advokatens familj.

I slutet av juni uteslöts advokaten Dinh ur Ho Chi Minh Citys advokatsamfund för sin påstått brottsliga verksamhet. Samtidigt drog justitiedepartementet in den licens som krävs för att få verka som advokat.

Behandlingen av Le Cong Dinh har väckt starka reaktioner världen över. Organisationer som Amnesty International och Human Rights Watch följer ärendet, och såväl EU som USA:s regering har protesterat mot fängslandet av Dinh. Världens advokater har genom International Bar Association’s Human Rights Institute kritiserat den vietnamesiska statens agerande och krävt att staten ska garantera sina medborgare yttrandefrihet. Även Rådet för advokatsamfunden i EU, CCBE, har reagerat.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är bestört över behandlingen av den kände vietnamesiske advokaten.
– Det är mycket oroande. Sverige har under lång tid lämnat omfattande rättsbistånd till Vietnam. Advokatsamfundet har på uppdrag av SIDA medverkat i att etablera ett nationellt advokatsamfund i Vietnam. Vi oroades dock starkt av att Vietnam är en enpartistat utan oberoende och självständighet för advokaterna, vilket vi också påtalade. Myndigheternas agerande liksom Ho Chi Minh Citys advokatsamfunds uteslutning av mr Dinh styrker mig i denna uppfattning, säger hon.

Le Cong Dinh har tidigare arbetat på advokatbyrån White & Case, men driver sedan ett par år egen byrå. Han har företrätt flera demokratiförespråkare och nyligen varit ombud i en talan mot regeringen om en bauxitgruva. I vintras besökte han Sverige och Advokatsamfundet.

Läs en intervju med Le Cong Dinh i nummer
2 2009 av tidskriften Advokaten.

Annons
Annons