search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Domare praktiserar på advokatbyrå

Hovrättsrådet Lena Egelin blir ”advokat” för en dag i september när hon praktiserar på Kihlstedts advokatbyrå i Linköping.

Praktiken är ett led i Göta hovrätts kvalitetsarbete. Vid ett möte tidigare i år med advokater och åklagare verksamma inom domsagan frågade domstolen om dessa var intresserade att låta domare dela en av deras vardagar.
− Det ska bli jättespännande att följa med advokat Bengt Ivarsson en dag och se hur han tänker och arbetar, säger Lena Egelin.

Advokat Bengt Ivarsson på Kihlstedts advokatbyrå var med på mötet och han anser att besöket är en utmärkt idé.
− Det är givetvis värdefullt med en ökad förståelse för varandras yrkesroller, att se vad som är svårt och lätt i våra uppgifter, säger han.

Bengt Ivarsson framhåller att advokaters klientkontakt är något som kan vara intressant för domare att få en inblick i:
− Att träffa klienter, vare sig det gäller ett tvistemål eller besöka någon som sitter häktad är ju inget som de normalt gör.

− Det finns många fördelar som jag ser det, exempelvis är det bra att veta hur en typisk dag kan se ut för advokater när vi ska bedöma deras kostnadsräkningar, säger Lena Egelin.

Även om en dag bara är en dag hoppas hon detta kan vara början på en dialog med Bengt Ivarsson och andra advokater.

Bengt Ivarsson ser gärna att fler advokatbyråer som har möjlighet tar emot domarpraktikanter:
− Vi får väl se om detta kommer att utökas längre fram, kanske kan även åklagare komma att praktisera som advokater.

Lena Egelins besök är något av ett pilotprojekt. Men hon bedömer att intresset är stort bland hennes kolleger.
− Även om detta givetvis bara är att nosa på advokatyrket känns det viktigt och angeläget.  Jag hoppas att det sprider sig och fler gör samma sak, säger hon.

Om någon advokat vill ta del av en vanlig dag på arbetet för ett hovrättsråd i Göta hovrätt är de välkomna, enligt Lena Egelin, som sysslat med kvalitetsfrågor i femton år:
− Helhetssynen i det vi gör är det viktigaste verktyget för att få bra kvalitet i verksamheten, att praktisera hos advokater är ett steg för att förbättra den. Likaväl som vi har advokater adjungerade i hovrätten.

Per Johansson

Annons
Annons