search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Polis misshandlade advokater i Kina

De båda advokaterna Zhang Kai och Li Chunfu berättar i sina bloggar hur de misshandlades och hölls i förvar av polisen i mitten av maj.

Zhang Kai och Li Chunfu besökte anhöriga till en falun gong-utövare som dog i ett arbetsläger i januari i år, enligt myndigheterna av en hjärtattack. Familjen har anlitat advokaterna för att utreda dödsfallet.

Enligt advokaternas uppgifter kom polisen till klienternas hem och frågade ut advokaterna. De belades med handbojor och misshandlades, och fördes sedan till polisstationen där de hölls kvar under några timmar. De släpptes med uppmaningen att inte företräda familjen.

Enligt organisationen Human Rights in China har allt fler advokater under de senaste månaderna utsatts för trakasserier och godtyckliga anhållanden av myndigheterna.

I maj kom också rapporter från organisationen Human Rights Watch om att kinesiska myndigheter hotat att inte förnya tillståndet för ett antal ledande människorättsadvokater som tagit sig an känsliga mål. Advokaterna har bland annat företrätt familjerna till barn som dog efter att ha druckit pulvermjölk med melanin och tibetaner som anhållits på politiska grunder. Utan tillstånd får advokaterna inte utöva sitt yrke.

Ulrika Brandberg

Annons
Annons