search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser: Världen

Brott i Darfur prövas av ICC
Sudan. Internationella brottmålsdomstolen i Haag har nu inlett processen mot den förste misstänkte för brott i konflikten i den sudanesiska provinsen Darfur. Bahar Idriss Abu Garda är anhållen misstänkt för attacken på fredsbevarande styrkor i området, och ska bland annat ha dödat 12 personer.
Bahar Idriss Abu Garda anlände till Haag den 17 maj. De inledande förhören av honom startar i oktober i år.

IBAHRI-ordförande prisad
Richard Goldstone, ordförande i International Bar Association’s Humans Rights Institute, är en av 2009 års mottagare av MacArthur Award for International Justice. Priset utdelas till personer som på avgörande sätt bidragit till mänskliga rättigheter och internationell rättvisa.
Richard Goldstone är tidigare domare i Sydafrikas författningsdomstol och överåklagare i krigsförbrytartribunalerna för Rwanda och före detta Jugoslavien. I april utsågs han att leda en FN-kommission som utreder våldsamheterna i Gaza.
Enligt Richard Goldstones önskemål delar MacArthur-stiftelsen samtidigt ut ett bidrag på 100 000 dollar till IBAHRI.

Burmaadvokat fick licens indragen
Burma. Den burmesiska advokaten Aung Thein fick i maj sin licens indragen av de burmesiske myndigheterna. Indragningen kom direkt efter att Aung Thein förklarar sig företräda oppositionsledaren Aun San Suu Kyi, som anklagas för att ha brutit mot reglerna i sin husarrest. Även Theins advokatkollega Khin Maung Shein fick sin licens indragen.
Advokat Aung Thein dömdes förra året till fyra års fängelse för domstolstrots, när han försvarade en politisk aktivist.

Advokatkårens oberoende urholkas
Fiji. Rättsstaten i öriket Fiji urholkas allt mer. I maj tog regeringen ifrån landets advokatsamfund rätten att utfärda advokatlicenser. Licenserna beviljas årligen, och är en förutsättning för att få verka som advokat i landet. Enligt regeringens dekret ska domstolen i stället bevilja licenserna.
Myndigheterna har också gjort en razzia mot landets advokatsamfund, och beslagtog då sekretessbelagda handlingar rörande klagomål mot advokater.
International Bar Association’s Human Rights Institute, IBAHRI, har i ett pressmeddelande uttryckt sin oro över utvecklingen.

Boka in IBA:s möte i Madrid
Den 4–9 oktober i år håller International Bar Association, IBA, sin årliga konferens i Madrid. Konferensen erbjuder föreläsningar och seminarier inom en lång rad juridiska fält, och avslutas med ett symposium på temat ”Rule of law”.
Program och övrig information finns på IBA:s hemsida, www.ibanet.org.

Klagande kommer till tals i ny bok
Att Europadomstolens utslag kan påverka rättsutvecklingen i Europa är klart. Men hur går det egentligen för personerna bakom de uppmärksammade domarna? Det har Michael D. Goldhaber undersökt i sin bok A People’s History of the European Court of Human Rights. Goldhaber, som är redaktör på tidskriften The American Lawyer, har mött och intervjuat ett antal av de klagande som fått rätt i viktiga mål I Europadomstolen.
Michael D. Goldhaber: A People’s History of the European Court of Human Rights, New Brunswick NJ and London: Rutgers University Press, 2007

Annons
Annons
Annons