search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

”Jag skrev redan som liten att jag ska bli ’avokat’”

Månadens advokat Elisabeth Hoffnell, 30, har i hela sitt unga liv drömt om att bli advokat. I januari gick drömmen i uppfyllelse när hon blev ledamot i Advokatsamfundet.

Hur trivs du på arbetet?
– Väldigt bra! Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval. Min passion för juridik väcktes tidigt och den blir starkare hela tiden.

Hur tidigt vaknade intresset?
− Redan innan jag kunde stava. Jag skrev i ”Mina vänner-böckerna” när jag var liten att jag ska bli ”avokat”. Tror att det mer berodde på att min pappa var domare än den amerikanska tv-serien L.A. Law, som min familj befarade.

Några år senare är du advokat, vad betyder det för dig?
− Att jag har uppnått en milstolpe. För mina befintliga klienter betyder det kanske inte så mycket att jag nu är advokat, men i nya kundkontakter är advokattiteln en stor hjälp och en kvalitetsgaranti som inger förtroende, ungefär som den vita läkarrocken.

Vad är bäst och sämst med att vara advokat?
– Bäst är kontakten med duktiga människor samt yrkets breda möjligheter; man kan i mångt och mycket inrikta sitt arbete mot de branscher och företag som intresserar en.  Jag vet inte riktigt vad som är sämst, men ibland är det förstås väldigt mycket att göra och pressen att alltid leverera på topp är en ständig utmaning.

Var arbetar du och vad gör du?
– Jag arbetar sedan tre och ett halvt år som affärsjurist på advokatfirman Lindahl i Stockholm och ingår i TIME-gruppen. Jag sysslar främst med IT-rätt, medierätt och life sciences (läkemedel och bioteknik, reds anm.)

Du är nyss hemma från London, vad gjorde du där?
− Jag var utlånad till en större internationell advokatbyrå och arbetade med medierätt och life sciences. Som affärsjurist arbetar man i dag i en internationell miljö så detta var ett sätt för mig att knyta kontakter och få erfarenheter. Det var intressant och spännande att komma nära den angloamerikanska juridiken.

Vad tycker du om jävsinvändningen i Pirate Bay-målet?
− Å ena sidan var det bra att ett så pass komplicerat mål avgjordes av en domare med gedigna kunskaper inom upphovsrätt. Även domare måste ha möjlighet att underhålla och utveckla sina kunskaper genom att medverka i föreningar och nätverk. Mot bakgrund av målets betydelse var det dock olyckligt att jävsfrågan inte prövades tidigare.

Du arbetar även med underhållningsjuridik. Någon artist eller idrottare du skulle vilja representera?
− Jag tycker att Carolina Klüft är en fantastisk tjej och någon som jag gärna företräder; förresten varför inte hela friidrottslandslaget? Sedan vore det kul att leverera juridiken den dag Sverige står som värd för ett OS eller Eurovision Song Contest.

Hur viktig är idrotten för dig?
− Mycket betydelsefull. Jag springer flera gånger i veckan och för mig är en stark fysik nödvändig för att kunna prestera bra på jobbet. Vi var 15 medarbetare här på byrån som var över och sprang New York Marathon i fjol. Kanonkul! Som gammal idrottstjej (badminton, volleyboll) vet jag hur viktigt det är att sätta mål, små som stora, för att utvecklas. Det har jag gjort i min karriär och tycker att jag rört mig i rätt riktning.

Vad har du haft för förebilder inom juridiken?
– De har växlat genom åren. När jag läste juridik var det ett par lärare, när jag satt ting i Lund var det några rådmän. På min nuvarande arbetsplats har jag flera goda förebilder; både män och kvinnor, chefer och kolleger. De har gett mig utrymme och hjälpt mig att växa i yrket.

Vad inspirerar dig?
– Engagemang och människor som vågar gå sin egen väg. Till exempel de som hoppar av tunga poster för att starta egna företag. Vi har alla fått olika talanger. Jag beundrar människor som försöker utveckla sina gåvor.

Vad gör du om fem år?
− Då jobbar jag säkert som affärsjurist, förhoppningsvis med mer kunskap, erfarenhet och vishet.

Per Johansson

Annons
Annons
Annons