search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Hon gjorde verklighet av drömmen

Att gå från en stor advokatbyrå mot egen verksamhet kräver eftertanke och planering. Men advokat Anna Lööv, som tog steget för två och ett halvt år sedan, tycker att hon fått bättre balans i livet och mer arbetsglädje som egenföretagare.

Anna Lööv gästade maj månads Hildaryträff i Stockholm och talade på temat ”Att gå från anställd advokat till att driva egen byrå – så blev drömmen verklighet!”.

Anna Lööv var tidigare anställd på White & Case men startade den egna affärsjuridiska advokatbyrån Kompass Advokat år 2006. Grunden var en dröm som fick konkreta former när Anna Lööv började fundera över sina mål och värderingar i livet.

– Jag tror att det är viktigt att någon gång ibland fundera på sina drömmar och ge dem möjligheten att komma fram, sa hon till de kvinnliga juristerna på lunchmötet. 

Det är inte alltid lätt eller smärtfritt att göra det, konstaterade Anna Lööv. Men när den processen var avslutad hade det också klarnat vad hon ville. Strålkastarljuset föll på att starta eget. Men skulle hon våga?

Hon fick värdera sina erfarenheter och kontakter och fråga sig varför klienterna just skulle välja henne. Till hjälp tog hon kloka vänner och professionella coacher som hjälpte henne att hitta de svar hon redan hade inom sig.

– Det är lätt att tappa självförtroendet och tro att man måste vara bäst. Men det finns andra sätt att nå fram till klienter. Om man exempelvis har hittat ett bra sätta att marknadsföra sig kanske det räcker att kunna lika mycket som andra, sa Anna Lööv.

När planen väl var klar blev engagemanget för den nya byrån starkt.

– Det var som en förälskelse. Vi var på semester, och familjen låg på stranden, medan jag satt på ett internetcafé och skrev affärsplaner. Min man bara skakade på huvudet, berättade Anna Lööv.

Men precis som i en förälskelse kom också tvivlen efter en tid. Kunde hon hoppa av från en fast tjänst, hur skulle hon klara ekonomin i början och hur ordnar man allt det praktiska kring ett nytt företag? Dessutom fanns mentala hinder, berättade Anna Lööv.

– Det handlar till exempel om bilden av att egenföretagare arbetar jämt. För min egen del har det i stället inneburit en större flexibilitet och förbättrad balans i livet, sa hon, och pekade också på hur den ökade kontrollen över arbetssituationen ger mer energi.

Det krävs självdisciplin för att driva egen advokatbyrå, påpekade Anna Lööv, och administration och försäljning tar tid.

– Samtidigt önskar jag att fler skulle våga. Med relativt låga kostnader och en skälig timpenning kan man göra en vettig förtjänst utan att behöva ha en orimlig arbetssituation, sa hon.

Ulrika Brandberg

Annons
Annons
Annons