search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Rakelkonferensen: Interaktiv teater väckte känslor och tankar

Diskussionen om lika möjligheter för män och kvinnor, och om svårigheterna att förena karriär på en advokatbyrå med familjeliv fick ny glöd på Rakelkonferensen, när skådespelarna i utbildningsföretaget Vardagens Dramatik bjöd på interaktiv teater.

I föreställningen ”Ställ dig jämnt” fick konferensdeltagarna lära känna en advokatbyrå med drivna och ambitiösa medarbetare. De biträdande juristerna Viveka och Christoffer är båda målmedvetna, med drömmar om delägarskap. Viveka har debiterat mer än Christoffer men brister i självförtroende. Det Christoffer saknar i siffror anser chefen vägs upp av ”social kompetens”. Både Viveka och Christoffer kämpar med att hitta en balans mellan arbete och familjeliv, men tvekar inför att ställa krav på sin chef, delägaren Rolf. Samtidigt slåss ekonomen Ulla med den nyfrälstas glöd för jämställdhet och förändrade villkor på byrån.

Föreställningen bjöd på många skratt, men emellanåt fastnade skrattet också i halsen på åskådare som kände igen sig i situationerna. Efter 45 minuters föreställning övergick teatern till en dialog mellan rollfigurerna och konferensdeltagarna. Engagemanget från deltagarna blev mycket tydligt, när de gav råd till, ställde frågor och uppmuntrade rollfigurerna.

Bland annat uppmanades de båda biträdande juristerna att ställa krav och vara solidariska med varandra. Rolf ställdes mot väggen och fick frågor om sitt familjeliv och hur han ville ha sin arbetsplats, och varför han egentligen lägger mötena klockan halv sju på kvällen. Är det kanske för att han ska slippa vara ensam? Ulla uppmanades att gå från ord till handling och sluta vara ”mamma” på byrån.

Föreställningen avrundades med en diskussion om vilka känslor som väckts hos konferensdeltagarna, och hur rollgestalterna utvecklats.
– Jag var så arg på dig ett tag! Men du tog dig, sa en kursdeltagare bland annat till rollgestalten Viveka, som själv tyckte att hon fått ypperligt stöd.
Rollfiguren Rolf konstaterade att konferensdeltagarna lyckats trötta ut honom så att han till slut blev svarslös.

Justitierådet och ”Storhildan” Anna Skarhed tackade skådespelarna och konstaterade att de fått igång konferensdeltagarnas egna tankar kring jämställdhet.
– Nu är resten av arbetet vårt – vi får själva gå ut och förändra våra arbetsplatser, sa hon.

Ulrika Brandberg