search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Rakelkonferensen: ”Blandade grupper ger bäst resultat”

Arbetet för jämställdhet får inte bli ”vi mot dem”, utan måste handla om att både män och kvinnor ska få det bättre, hävdade domaren i Europadomstolen Elisabet Fura-Sandström som talade på Rakelkonferensen i Stockholm.

Elisabet Fura-Sandström, domare i Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg, gav vid Rakelkonferensen sina personliga reflektioner på temat ”Ledarskap inom advokat- och domarkåren ur ett svenskt och kontinentalt perspektiv”.

– Det är svårt att definiera en ledare, men vi känner alla igen en när vi ser en, sa Elisabet Fura-Sandström, och räknade upp exempel som Barack Obama, Nicholas Sarkozy och Marie-Louise Ekman.

Elisabet Fura-Sandström, som tidigare var advokat, tog i sitt föredrag upp fenomenet att kvinnor ofta inte i första hand ses som människor eller jurister när de gör karriär, utan som representanter för sitt kön. Hon fick själv uppleva detta när hon valdes till ordförande i Advokatsamfundet, och möttes av kommentaren ”jaså, var det dags för en kvinna nu”.

– Den pilen visste var den tog. Det gjorde mig ledsen och besviken att behöva känna att jag inte fått posten för min kompetens eller för att jag valts i demokratisk ordning. Då var jag besviken – men i dag är jag jätteglad över att få stå här och tala för så här många kvinnor, sa Elisabet Fura-Sandström.

Fura-Sandström har också stött på vad hon kallade ”en kan räcka-syndromet”, att man av politiska skäl vill ha in en eller ett par kvinnor i maktens boningar, men inte för många. Men det synsättet leder fel, sa Elisabet Fura-Sandström. För att det ska bli någon skillnad behövs det så många kvinnor att ”en kritisk massa” uppstår. Dessutom visar mycket forskning att blandade grupper når bättre resultat än enkönade och homogena grupper.
– Min utgångspunkt är att vi inte har råd att kasta bort 50 procent av världens ledarskapsförmåga, konstaterade Elisabet Fura-Sandström.

Fura-Sandström målade i sitt föredrag upp en hel del problem som återstår att lösa. Samtidigt sa hon sig själv vara optimist och övertygad om att det blir bättre.
– Du kan inte ändra världen, men du har ganska stora möjligheter att påverka vad som händer dig, sa Elisabet Fura-Sandström.

Här är Elisabet Fura-Sandströms bästa tips som hjälpt henne genom karriären:
1. Skaffa förebilder!
2. Inse att du inte alltid kan vara bäst!
3. Alla gör misstag, även du – lär av dem!
4. Fira dina framgångar!

Ulrika Brandberg

Annons
Annons