search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

MR-advokat försvunnen. Familj flydde till USA

Den 4 februari i år fördes den kinesiske advokaten och människorättskämpen Gao Zhisheng bort av polis. Han har inte hörts av sedan dess, och inga uppgifter finns om var han befinner sig. Den 14 mars anlände Gaos fru och två barn till USA, där de nu söker asyl, efter att ha varit på flykt i drygt två månader.

Den 28 november 2008 skrev Gao Zhisheng ett öppet brev till Kinas makthavare där han beskriver den tortyr han utsatts för vid ett tidigare gripande.

Brevet publicerades den 9 februari 2009 – alltså några dagar efter det att Gao greps – på biståndsorganisationen China Aid:s webbplats. Enligt bedömare kan myndigheterna fått tag på brevet, som skickats per e-post, innan det publicerades. Brevet är översatt till engelska och finns nu att läsa på flera Internetsajter.

Enligt Gaos egna ord pågick den både psykiska och fysiska tortyren i nära två månader, och involverade chocker med elbatonger, sparkar och slag. Han ska även ha blivit bränd med cigaretter i ögonen och tycks flera gånger varit nära att avlida, innan han skickades hem.
– De hade hotat honom att inte berätta om hur han behandlats. Så gjorde han ändå det. Ingen vet var han befinner sig nu. Vi är mycket oroliga, säger Petra Lindberg, ordförande för människorättsorganisationen Supporting Human Rights in China, SHRIC, som har kontakt med kolleger till Gao.

Gao Zhinshengs hustru, Geng He och parets två barn, 5 och 16 år gamla, bestämde sig för att fly landet då den tonåriga dottern visade tecken på depression och flera gånger hade försökt ta livet av sig, enligt en intervju med den USA-baserade radiostationen Radio Free Asia.

– Det är inte bara Gao själv som har förföljts, utan också hans fru och barn, med husrannsakningar och konstant övervakning. Det är också en slags psykisk terror, att släppa Gao fri men hålla honom och familjen under bevakning och sedan plocka in honom lite då och då. Det är en strategi som är vanlig mot dissidenter i Kina, och som naturligtvis också drabbar närstående, säger Petra Lindberg.

Den nionde januari i år påbörjade Geng He och de två barnen sin vandring till fots ut ur landet och över gränsen. I två månader befann de sig i Thailand innan de anlände till USA med FN-organet UNHCR:s och China Aid:s hjälp. Det är möjligt att Gao hade för avsikt att ansluta sig till familjen i Thailand innan de for över till USA, och att det var därför han greps, gissar Petra Lindberg.

– Tidsmässigt verkar det rimligt. Men samtidigt drivs han av en ovanligt stark mission. Han har ju själv försvarat andra som utsatts för tortyr, han vet vad han riskerade, och ändå har han hela tiden fortsatt att kämpa, säger Petra Lindberg och tillägger att Geng He i en intervju sagt att hon tvingades fly själv med barnen, då Gao inte kunde skaka av sig den kinesiska polisen.

Gabriella Westberg


Fakta: GAO ZHISHENG
Gao Zhisheng har sedan han blev advokat 1995 drivit en envis kamp mot förtryck och brott mot de mänskliga rättigheterna i Kina. Men han har inte alltid varit kontroversiell i hemlandet. År 2000 utsågs han av motsvarande justitiedepartementet i Peking till en av landets tio bästa advokater, för sitt arbete för de fattiga. Han har bland annat företrätt bönder vars mark exproprierats, journalister som gripits till följd av sina skriverier liksom falun gong-utövare och kristna som förföljts av regimen. År 2005 deklarerade han offentligt sitt utträde ur kommunistpartiet i protest mot regimens kränkning av de mänskliga rättigheterna. Gao Zhisheng lär ha varit kandidat till Nobels fredspris 2008. (Källa: AFP, Wikipedia)

Annons
Annons
Annons