search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Catharina Bergqvist Levin har avlidit

Catharina Bergqvist Levin har avlidit. Hon blev bara 57 år gammal. Hon hann ändå med mer än de flesta. Efter domarutbildning i Svea hovrätt var hon med framgång verksam i Statsrådsberedningen, Justitiedepartementet, Stockholms tingsrätt och åklagarväsendet. Hon utnämndes till vice riksåklagare 2002.

Catharina var en naturlig förebild för många. Hennes omvittnade juridiska kompetens och stora talang kombinerades med värdefulla personliga egenskaper, vilka bidrog till att göra henne mycket uppskattad och respekterad som chef.

Jag har, tillsammans med övriga medlemmar i nätverket Hilda, haft förmånen att under flera år ta del av Catharinas kloka tankar om kvinnornas karriärmöjligheter inom juristyrket. Så sent som i november förra året delade hon generöst med sig av sina personliga reflektioner i en krönika på Hildas hemsida. Bland annat definierade hon sina bästa ”chefstips”:

Låt det vara högt till tak och lyssna på alla.
Glöm inte att ge medarbetarna positiv återkoppling.

Catharina levde efter den devisen. Till detta förenade hon en härlig livsglädje med uthållighet och integritet. Hon klagade aldrig. Hon hade en ovanlig styrka och var en lysande exponent för en Hilda, vilket betyder stridsmö. Men, som Catharina så insiktsfullt avslutade sin krönika;

Inte ens som kvinna rår man på alla saker här i livet. För vissa saker får man böja sig. Det kan vara till exempel allvarlig sjukdom eller förändrade verksamheter. Då får man utnyttja sina kvinnliga talanger att anpassa sig och göra det bästa av situationen. För egen del har jag under senare år fått göra det. Men mina visioner och mina åsikter om jämställdhet och ledarskap har inte påverkats av det.

Vi kommer att sakna henne och vi kommer att minnas henne med stor glädje och stolthet.

Anne Ramberg

Annons
Annons