search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Notiser Världen

Globalt forum för medierätt
En ny webbsajt har öppnats för advokater, andra jurister och organisationer över hela världen som arbetar med mediefrihet. International Bar Association, IBA, tillsammans med Media Law Committee, MLC, och IBA:s människorättsinstitut, IBAHRI, ligger bakom projektet. Syftet med sajten är att skapa ett globalt forum till stöd för advokater som arbetar med medierätt.

På sajten ska man kunna söka och dela med sig av information, kunskapsinhämtning och diskutera olika frågor med kollegor från andra delar av världen. Från sajten kan man också via länkar gå vidare till en mängd olika organisationer världen över, som arbetar med att skydda yttrandefriheten. Projektet med yttrandefrihetsforumet är en del av en större satsning på yttrandefrihet som IBAHRI dragit igång, med utbildning och studier av olika rättsprocesser med mera.

Indisk byrå kritiserar ”best friends”
En av Indiens största advokatbyråer, Luthra & Luthra, kritiserar fenomenet med så kallade ”best friends”, som omkringgår förbudet för utländska advokater att vara verksamma i landet. Flera internationella byråer förbereder etablering i Indien, men i väntan på att den påbörjade processen att öppna för utländsk etablering slutförs ingår man så kallade ”bästis-relationer” med indiska byråer; som Clifford Chance med den indiska toppbyrån AZB, eller Beachcroft med Khaitan Jayakar Sud & Vohra.
– Det är inte olagligt, men det bryter mot ”the spirit of law”, menar Rajiv Luthra, Managing partner för Luthra & Luthra, som hittills hårdnackat nekat alla inviter från såväl brittiska som amerikanska och australiensiska storbyråer.

IBA publicerar R2P-rapport
I en rapport som IBA låtit publicera om ”Responsibility to Protect”, R2P, diskuteras om naturkatastrofer bör inkluderas som kriterium för intervention.
Rapporten tar som utgångspunkt för diskussionen den burmesiska regeringens ovilja att släppa in utländskt bistånd till den cyklondrabbade befolkningen i Myanmar, i maj 2008. Sedan tidigare har omvärldens ansvar enligt FN:s definition omfattat fyra kriterier: folkmord, etnisk rensning, brott mot mänskligheten och krigsbrott.
Författare för rapporten är ICISS, International Comission on Intervention and State Sovereignty, och den kan läsas här.

Fyradagarsvecka införd på Londonbyrå
Advokatbyrån Charles Russel, har infört fyradagarsvecka, för att slippa varsla personal. Lösningen med deltidsarbete var ett erbjudande stora delar av personalen valt att anta enligt The Law Gazette. Även på Denton Wilde Sapte, pågår kreativt arbete för att hitta alternativ till att varsla.
Annons
Annons