search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Mord på rysk advokat oroar

Den internationella juristkommissionen, ICJ, uttrycker i ett uttalande djup oro över mordet på människorättsadvokaten Stanislav Markelov i Moskva. ICJ kräver en oberoende utredning av brottet, och påpekar i uttalandet att även Ryssland omfattas av konventionen för mänskliga rättigheter.

”Om det ryska rättssystemet ska fungera är det kritiskt att advokater får möjlighet att utföra sitt arbete utan att riskera sina liv”, hette det i uttalandet.

Även det Sveriges advokatsamfunds generalsekreterare Anne Ramberg uttryckte i en kommentar sin oro för utvecklingen i grannlandet.

– Det är en djupt oroande utveckling som äger rum i Ryssland. Hot mot advokater och journalister förekommer i ökad utsträckning. Morden är ytterligare ett exempel på att Ryssland inte förmår upprätthålla den demokratiska rättsstatens principer. Det vilar ett stort ansvar på världens advokater och journalister att reagera och stödja de ryska kollegerna i sin kamp för mänskliga rättigheter, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Stanislav Markelov hade vid en presskonferens strax innan attacken förklarat för journalister att han planerade överklaga det förtidiga frisläppandet av en rysk general, som dömts för människorov, våldtäkt och mord på en ung tjetjensk kvinna. Markelov hade även flera gånger företrätt den tidigare mördade journalisten Anna Politkovskaja.

Före sin död arbetade Stanislav Markelov även med flera fall där anti-fascister blivit utsatta för hatbrott och han företrädde såväl ryssar som tjetjener som anmält myndigheterna för övergrepp.

Gabriella Westberg

Annons
Annons