search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Debatt

Whiplashtrauma utvecklar symtom

Att värk och stelhet i nacken kan debutera i direkt anslutning till en trafikolycka med whiplashtrauma är lätt att förstå. Däremot har det varit lite svårare att förstå hur besvären med tiden kan öka (accelerera) och ge en mer komplex symtombild.

En sådan senare besvärsökning har ifrågasatts av försäkringsbolagen som menar att orsaken då är en annan än trafikolyckan och har därför lanserat någonting man kallar för den ”traumatiska principen”. Denna av försäkringsbolagen (dr Charlotte Sachs) konstruerade ”princip” går ut på att om besvären ökar så beror de inte på trafikolyckan utan på någon annan orsak. Man har emellertid haft svårt att peka på någon konkurrerande orsak.

Försäkringsbolagen åkte dock på en bakläxa i domstol. Stockholms tingsrätt skrev i sin dom 081003 (målnummer T30385-05) ”- att den traumatiska prinicipen inte är någon oomstridd princip. Den används vid sambandsbedömningar av svenska försäkringsläkare.

Ett accelererande förlopp har å andra sidan godtagits i praxis”. Orsaken till detta bakslag och att ett accelererande förlopp har godtagits i praxis är att det samlade kunskapsläget idag är betydligt bättre, och inte minst har smärtforskningen kunnat förklara mekanismerna bakom ökade och kroniska smärttillstånd. De funktioner som styr de inåtgående smärtsignalerna blir störda, man utvecklar en ökad smärtkänslighet och ett smärtminne.

Även Whiplashkommissionen har i sin slutrapport -05 beskrivit relationen mellan akuta och kroniska besvär med smärtspridning och det accelererande förloppet av olika symtom. För övrigt har man också kunnat konstatera konkreta orsaker till en senare besvärsökning.

Man har efter whiplashtrauma sett skador på facettleder i halsryggen med senare utveckling av artros, ligamentskada med försvagning och diskbråck, skada på innerhinnan i blodkärl på halsryggen med bildning av blodpropp, sekundär hjärnskada etcetera. Det är därför viktigt att vid en sambandsbedömning känna till att denna accelererande symtomutveckling (även flera år efter ett whiplashtrauma) idag är godtagen i praxis.

Tomas Timander, leg. Läkare

Annons
Annons