search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Häktet i Göteborg får färre besöksrum

Det finns idag femton besöksrum på häktet i Göteborg. Från och med januari och knappt två år framöver kommer den siffran att reduceras till sju. Först när det nya häktet står klart 2010 kommer tillgängligheten på häktet i Göteborg att vara återställd.

Under tiden kommer man att kompensera halveringen av antal rum genom att hålla öppet för besök till klockan 20.00 fyra dagar i veckan, istället för till klockan 18.00 som i dag, enligt häkteschef Christer Krohn.

Häktet i Göteborg har tidigare fått kritik från advokater för att tillgängligheten är undermålig. Öppettiderna har varit snålt tilltagna och det har varit svårt att få tid att träffa klienter över helger och lov. Tillgängligheten blir knappast bättre de närmaste två åren, då centralvakten ska flyttas upp en våning och placeras i anslutning till besöksvakten. Det dubbla vaktkontoret kräver större ytor och då blir det besöksrummen som får maka på sig.

– Man bereder plats för ett tillagningskök som ska serva det gamla och det nya häktet med mat, det är därför centralvakten får flytta upp en våning, berättar Christer Krohn.

Ombyggnationen av häktet sker då man planerar ett rättscentrum där såväl häkte, som polis, åklagare och tingsrätt ska finnas samlade. Häktet kommer också att byggas ut till att omfatta 350 platser totalt, mot 175 idag. Enligt Krohn är tillgängligheten ytterst en ekonomisk fråga.

– Det är ändå huvudkontoret som avgör vad som är viktigast att prioritera i verksamheten. Vår ambition är att häktet även i framtiden skall ha förlängd öppettid för besök. Det kanske blir en arrest med dygnet runt-service också, som i Stockholm.                     

Gabriella Westberg

Annons
Annons