search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
 • Nyheter

Södertörns tingsrätt – en symbol för öppenheten

I miljonprogramsområdet Flemingsberg söder om Stockholm finns numera en av landets största domstolar. Nybyggda Södertörns tingsrätt är granne med Åklagarmyndigheten, polisen och häktet. På andra sidan järnvägen har några advokatbyråer etablerat sig. Advokaten har besökt den nya tingsrätten och fått höra många lovord men även viss kritik. Är störst alltid bäst?

Nybyggda Södertörns tingsrätt är en av landets största domstolar, skapad genom en sammanslagning av Handens och Huddinges tingsrätter samt Stockholms stads sju söderortsförsamlingar. Domstolen är modernt designad, funktionell och fylld av smarta tekniska lösningar. En framtidens domstol redan idag.

Lagmannen Alf Andersson har deltagit mycket aktivt i planeringen och byggandet av den nya tingsrätten och tycker att resultatet är lyckat.
– Tingsrätten är en symbol i sig. Den ska visa vår öppenhet, att man får komma in och lyssna på nästan allt och läsa nästan allt här, säger Alf Andersson.

Tingsrättens vita fasad och stora glaspartier står i bjärt kontrast till Flemingsbergs bidrag till miljonprogrammet, höga hus i grälla färger som tornar upp sig på andra sidan järnvägen. Det moderna intrycket består när man stiger in. Ljuset flödar genom den stora entréhallen med golv i kalksten och väggar i björkfanér.

Lagmannen Alf Andersson uppskattar ljuset och öppenheten. Miljön upplevs som mindre skrämmande än gamla tiders mörka och allvarstyngda domstolar, tycker han. Dessutom hoppas han förmedla en känsla av att även de som arbetar här är moderna i sitt sätt att tänka.

Bättre säkerhet

De 19 salarna i tingshuset är olika stora, men möblerade enligt samma princip med flexibelt antal platser för parter och allmänhet. Liksom entrén och korridorerna är de inredda i björk och med ljusa textilier. Alla salar har dagsljus.

Ljus och öppenhet i all ära; säkerheten är naturligtvis också grundläggande i en tingsrätt. Alf Andersson tycker att man i Södertörns tingsrätt lyckats bra i balansgången mellan de båda kraven. Olika ingångar för frihetsberövade, åklagare, rätten och allmänhet i alla salar minskar risken för konfrontation inför förhandlingarna och i pauser. Säkerhetssalen har en egen ingång på gaveln av huset och en sluss där besökarna kan kontrolleras.

På en punkt fick dock polisens säkerhetstänkande vika för arbetsmiljökrav. Säkerhetssalen har ett fönster. Polisen ville hellre se plåt. Men Alf Andersson stod på sig. Det ska vara dagsljus i alla salar. Dessutom finns det risker med att stänga in sig allt för mycket, anser lagmannen.
– Man får vara lite försiktig med att trappa upp säkerheten, eftersom andra sidan också trappar upp. Min uppfattning är att det i värsta fall får bli en fritagning, bara ingen kommer till skada, säger han.

Rättskedjan

Alf Andersson hade tät kontakt med byggherren och Domstolsverket under hela processen. Samarbetet var gott, säger han. Men visst har det nya huset sina barnsjukdomar. Som i många stora byggnader har ventilationssystemet ställt till med problem.
– Det blir ofta kondens. I början rostade gemen, och lagbokens sidor såg ut som serpentiner, berättar Alf Andersson, som kan konstatera att det blivit bättre, men ännu inte helt bra.

Även vissa andra tekniska detaljer behöver justeras. Till exempel tavlorna i entrén som visar pågående mål. Och mikrofonerna i rättssalarna har redan fått sina törnar och visat sig inte riktigt hålla måttet.

Sedan september finns Södertörns och Söderorts åklagarkammare i ett nybyggt hus bredvid tingsrätten. Och ett stenkast från åklagarna ”bor” polisen och häktet. Här finns stora delar av den så kallade rättskedjan samlad.
– Vi ser oss inte som en länk i rättskedjan, eftersom vi inte sysslar med brottsbekämpning. Men vi är beroende av varandra, så någon slags kedja ingår vi förstås i, säger Alf Andersson.

Han tycker att läget, nära varandra men inte i samma hus, är optimalt. Det ska vara en skillnad mellan myndigheterna, men lätt att förflytta sig mellan dem.

Stor reform

Med ungefär 8 000 mål om året blir Södertörns tingsrätt en av landets största domstolar. Den nya domstolen utgör en del av den nya tingsrättsorganisationen i Stockholms län. Huddinge och Handens tingsrätter har slagits samman till Södertörns tingsrätt, som dessutom tagit över områden från Stockholms tingsrätt.

Alf Andersson är nöjd med förändringen.
– Det finns skäl till den här reformen. Jag var lagman i Huddinge i elva år före flytten. Trots att det var en av de större tingsrätterna i landet var den ändå sårbar. Små domstolar är svåra att hålla vid liv när oväntade händelser uppstår, säger han.

Alf Andersson konstaterar nyktert att domstolsorganisationen som så mycket annat går i cykler.
– Som jag sa när vi höll gravöl för Huddinge tingsrätt: Om 52 år är det gravöl för Södertörns tingsrätt!

Alf Andersson är chef för ungefär 150 anställda. Medarbetarna har sina rum på de tre översta planen i huset. Lagmannen själv sitter i ett inglasat gavelrum på översta våningen. Och även om han känner varenda skrymsle i huset kan han naturligtvis inte vara överallt.

Rent mänskligt kan han sakna den lilla domstolen.
– Jag kommer längre ifrån medarbetarna här. Man träffar dem inte i kafferummet. I Handen fikade jag med alla, 30 personer. Man lärde känna dem. Det är inte på samma sätt här, och det saknar jag.

Ulrika Brandberg, Tom Knutson

 • Fakta/Södertörns tingsrätt
  Huset är ritat av arkitekt Hans Blomkvist, och byggt av Skanska. Kostnad för bygget blev 350 miljoner kronor. Domstolsverket hyr fastigheten.
  Byggnaden är cirka 150 meter lång och tre till sex våningar hög. Den totala ytan är 13 500 kvadratmeter.
  Första spadtaget togs i februari–mars 2005. I april 2005 göts hela bottenplattan i ett svep under ett dygn. Tingsrätten invigdes i april 2007.
  Södertörns tingsrätt har drygt 150 anställda, varav 25 ordinarie domare, åtta fiskaler och 47 notarier samt sekreterare och servicepersonal. Domstolen är indelad i åtta dömande enheter och en administrativ enhet.

 

 • Fakta/nya tingsrättsorganisationen
  Regeringen beslutade 2004 om en ny tingsrättsorganisation i Stockholm. Bakgrunden var den ojämna fördelningen av mål, med Stockholms tingsrätt som var mycket större än de sju andra tingsrätterna.
  Efter omorganisationen finns sju tingsrätter i Stockholms län: Attunda, Nacka, Norrtälje, Solna, Stockholms, Södertälje och Södertörns tingsrätt. Södertörns tingsrätts domsaga utgörs av Botkyrka, Haninge, Huddinge och Nynäshamns kommuner samt sju församlingar i södra Stockholm. Norrtälje och Södertälje berördes i stort sett inte av reformen.
  Ett intensivt samarbete mellan de fem berörda lagmännen inleddes inför förändringen. Idag har regionens tingsrätter en gemensam budget, gemensam säkerhetschef, en gemensam växel och en del andra gemensamma funktioner. Den gemensamma budgeten är 410 miljoner kronor. Regionens domstolar står för 22–23 procent av det totala tingsrättsdömandet i landet.

 

Annons
Annons
Annons
Annons