search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Advokaternas flytt – ett lyckat drag

När den nya stora tingsrätten flyttade till Stockholmsförorten Flemingsberg gjorde Sven Severin, Ingela Hessius och Mikael Söderlund detsamma. Nu driver de en framgångsrik advokatfirma i Flemingsberg och stortrivs.

14 våningar upp i det stora orangemålade höghuset på Röntgenvägen 3 invid Flemingsbergs centrum med milsvid utsikt över Södertörns skogar har advokatfirman sitt kontor. I snart ett år har man haft verksamheten här.

– När Södertörns tingsrätt etablerades tyckte jag att det var intressant att starta en egen verksamhet här ute. Det är en rätt stor domsaga. Det kändes också naturligt ur ett klientperspektiv att bedriva verksamhet på orten, säger Sven Severin, som tillsammans med Ingela Hessisus och Mikael Söderberg driver byrån.

Sven och Mikael kände varandra och tyckte båda att det kunde vara spännande att etablera sig utanför Stockholm.

Ingela Hessius har varit åklagare under många år. Så småningom kom hon till en punkt i livet då hon ville pröva något nytt och var beredd att våga ta språnget till advokatyrket. Hos Sven Severin fick hon chansen.

Som biträdande jurist får Ingela trots sin långa, välmeriterade bakgrund inga offentliga försvararuppdrag förrän hon har fått sin advokattitel. Men hon trivs ändå med sitt yrkesbyte som skedde i augusti i år:
– Redan på den här korta tiden har jag fått mer positiv feed back än under alla mina år som åklagare. Det ligger väl i sakens natur… Det blir en helt annan roll, man känner att man hjälper människor på ett helt annat sätt, säger hon.

Ingen överetablering

Starten för advokatbyrån var en aning stapplande. Men det går stadigt bättre och bättre.
– Vi är nöjda. Vi märker att det går åt rätt håll, att vi blir mer och mer etablerade på orten. Södertörns tingsrätt är vår hemmadomstol, utan tvekan. Vi märker att vi får färre andra förordnanden från andra domstolar, jämfört med om vi satt inne i sta’n, säger Sven Severin och tillägger:
– Det blir ganska lättarbetat, eftersom du har domstolen, åklagaren, polisen och häktet. Allt är centrerat här.

På byrån ägnar man sig framför allt åt brottmål. Sven har nästan enbart offentliga försvar och en del länsrättsärenden. Ingela har målsägandebiträdesförordnanden och uppdrag som särskild företrädare för barn. Sedan har hon också en del länsrättsärenden och en del udda ärenden som rättegångsbiträde i utredning om förvaltarskap till exempel.

Hur ser då konkurrensen ut här i Flemingsberg?
– Man kan säga så, att det har varit olika ambitionsnivå när det gäller etableringen här ute, säger Sven Severin diplomatiskt. Det är ingen överetablering. Det är en stor domsaga och en brottmålstyngd domsaga, vilket gör att det blir många mål av den typ vi är intresserade av. Vi får vår beskärda del. Vi är inte främmande för att expandera heller. Vi har funderat på att byta lokaler, vi kan tänka oss att nyanställa om den här positiva trenden fortsätter.´

Lokalhyran i Flemingsberg är ungefär hälften av vad den är i Stockholms innerstad. På byrån har man valt att inte ha någon sekreterare. Dock har man hjälp av en telefontjänst.

Trivs med nya tingsrätten

Både Sven och Ingela ger den nya tingsrätten i Flemingsberg högt betyg.
– Det känns fräscht och modernt och ger ett helt annat intryck än äldre tingsrätter. Det känns skönt att man tänkt på alla parter, säger Ingela Hessius.

Även klienterna uppskattar tingsrätten.
– Är det för svårt hörs de i den tilltalades utevaro i ett medlyssningsrum. Allt går att lösa. Ingen har sagt något negativt, säger Ingela.

Sven konstaterar dock att i en traditionell domstol träffas rättens aktörer, domare, åklagare och advokater på mer naturligt sätt i lokalerna utanför rättssalen.
– Här finns det ju speciella ingångar för alla funktioner, och det är upp till domare och åklagare om de vill visa sig innan. Annars kommer de inifrån huskroppen, säger Ingela.

Både Ingela och Sven skulle gärna se att de i större utsträckning än hittills kunde träffa åklagaren före förhandlingen. För ofta finns det någon sak som man vill stämma av i förväg.

Nyfikna kollegor

Ingela och Sven trivs bra i Flemingsberg. Högskolan ger en ungdomlig puls. Dessutom finns det flera restauranger att välja bland.

”Hipfaktorn” är klart begränsad jämfört med byråerna i Stockholms innerstad. Reaktionen från andra kollegor på flytten ut från city kan sammanfattas med nyfikenhet.
– De vill höra hur det går. Men det finns ett motstånd från många mot att lämna staden och flytta ut till betongghettot, säger Sven som tillstår att han ibland kan sakna det sociala livet och kanske de där trevliga luncherna på en kvarterskrog, eller möjligheten att gå och handla på lunchen.

Ulrika Brandberg, Tom Knutson

Annons
Annons