search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Fokus

Unga brottsoffer behöver respekt

Förståelsen för brottsoffer har blivit större. Men de långa väntetiderna i rättssystemet förvärrar lidandet för många.

Anne-Charlotte Westlund arbetar som målsägarbiträde bland annat för barn och ungdomar. Hon tycker att det är svårt att förklara för klienterna varför rättsprocessen tar så lång tid.

– När en person väl kommit till insikt om att han eller hon vill medverka i processen kan det vara en extra påfrestning om rättsprocessen sedan tar så lång tid, säger Anne-Charlotte Westlund.

Mål där ingen är häktad kan ibland ta mer än ett halvår att få prövade i tingsrätten. Och överklagas de sedan till hovrätten kan det dröja ytterligare et halvår eller mer innan domen faller.

– Väntetiden blir ett extra lidande eftersom processen i sig gör att man måste återuppleva allting. Det är inte ovanligt att jag fått höra att ”hade jag vetat det här hade jag inte ställt upp från början”, berättar Westlund.

Respekt viktigast

Förståelsen för unga brottsoffer har blivit större på senare år, tycker Anne-Charlotte Westlund.

– Fler och fler förstår att man måste bemöta och förhöra dem på ett visst sätt, säger hon.

Unga målsäganden behöver mer tid, menar Westlund. Men respekten för personen är minst lika viktig.

– Respekt handlar i den vida bemärkelsen om att sätta sig i offrets situation. När det gäller sexuella övergrepp tycker jag att det ofta finns en bristande förståelse och insikt om unga tjejers villkor idag. Det är inte alltid man förstår unga flickors utsatthet, till exempel i kamratkretsen där det kan upplevas som ett måste att delta i sexuella aktiviteter för att få del i gemenskapen.

Ulrika Brandberg, Tom Knutson

Annons
Annons