search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Tingsmeriteringen gav inspiration till skrivande

De människoöden och brott som han kom i kontakt med under notarietiden fick Jens Lapidus att skriva en bok. I sin kriminalroman skildrar han såväl Stureplans jet set-liv som den organiserade brottsligheten med kokainhandel, människohandel och våld.

I Snabba cash, Jens Lapidus debutbok, skildras tre världar som möts. Stureplans innegäng, den organiserade brottsligheten, och de allmänna underhuggarna i brottets värld. Tre mäns liv flätas samman i deras strävan efter hämnd och jakten på snabba pengar. Kokainet går som en vit tråd genom boken.

Samtidigt är huvudpersonerna högst mänskliga med sina problem. Den serbiske mafioson ligger i vårdnadstvist och saknar sin dotter. Kokainförsäljaren oroar sig för sin syster. Och JW, Stureplansglidaren, är innerst inne livrädd för att bli avslöjad som alldeles vanlige Johan från Robertsfors.

Tanken på att skriva en bok föddes hos Jens Lapidus under tingsmeriteringen.

– Jag blev fascinerad av den värld som jag mötte i tingsrätten. Jag kommer, som de flesta jurister, från en ganska trygg bakgrund, men där mötte jag den andra världen, säger Jens Lapidus, numera biträdande jurist.

Vill skildra Stockholms undre värld

Till skillnad från många andra har Jens Lapidus aldrig närt någon dröm om att skriva skönlitteratur. Men upplevelserna från tingsrätten gav inspiration.

– Det bara kom över mig. Jag började skriva brottstycken, och arbetade sedan ihop dem till en bok, berättar Jens Lapidus, som också fick hjälp på traven av en deckarkurs på ett studieförbund.

Snabba cash har inget direkt budskap, men flera teman, säger Jens Lapidus. Mötet mellan olika världar är ett av dem. Men han har också velat åstadkomma en Stockholmsskildring och samtidsskildring. Språket är ytterligare en röd tråd. Lapidus har strävat efter ett rakt och hårdkokt språk. Inspirationen kommer från amerikanska deckare.

Språket kan förstöras

Som jurist arbetar Jens Lapidus med språket som främsta redskap. Det kan vara till hjälp i det skönlitterära skrivandet, menar han. Men det finns också problem med juristspråket.

– Som jurist är man språkligt uppmärksam. Men kanske inte på det vackra i språket, utan på det exakta. Det är två olika sätt att tänka, menar Lapidus, som tror att juridiken kan förstöra språket.

Han tror att många kolleger skulle kunna skriva skönlitteratur, men att de flesta är rädda för att pröva sina vingar.

Jens Lapidus var lite orolig för hur advokatbyrån skulle reagera när hans bok kom ut. Han frågade därför sina chefer om vad de tyckte. De var positiva.

– Jag har uteslutande fått positiva reaktioner från mina kolleger, säger Lapidus.

Svårt att få tid för skrivande

Jens Lapidus arbetar på Mannheimer Swartlings advokatbyrå i Stockholm. Lusten att skriva mer finns där, och visst ska det bli en bok till, någon gång.

– Jag har en idé som puttrar och som jag håller på med, men det är svårt att få tiden att räcka till, säger Jens Lapidus.

Jens Lapidus, Snabba cash, Wahlström & Widstrand, 2006.

Ulrika Brandberg

Annons
Annons