search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Övervakningssamhället tar över allt mer

Ny teknik gör att balansen mellan övervakning för att förhindra brott och medborgarnas integritet har brakat samman.

Det hävdar Pär Ström i en ny rapport.

– Om medborgarna inte protesterar går vi mot ett samhälle där myndigheterna ständigt vet var vi alla befinner oss, vad vi har för oss och till och med vad vi tycker.

Det säger författaren och debattören Pär Ström, verksam som integritetsombudsman vid tankesmedjan Den nya välfärden. Han har kartlagt 22 teknologier för övervakning, vissa av dem redan i bruk, andra under utveckling.

Användning av mobiltelefoner för geografisk spårning, övervakning av banktransaktioner och ”digitala dammsugare” som samlar in personlig information från nätet är några exempel.

Listor på alla mobilabonnenter

Pär Ström redovisar bland annat i rapporten hur polisen i Nederländerna från en mobiltelefonoperatör begärde ut listor på alla mobilabonnenter som befann sig på en fotbollsarena under en viss match. Med hjälp av uppgifterna kunde polisen sedan kontakta alla dessa för att få hjälp att identifiera ett antal huliganer som bråkat vid en match. I boken skriver Pär Ström att åskådarna i praktiken, utan att veta om det, blev uppsatta på en närvarolista för matchen. Kanske inte så farligt vid en fotbollsmatch ”men tänk om det rört sig om en stor politisk demonstration? Eller Pride-festivalen?”.

– Vi medborgare har blivit offer för ”de små stegens tyranni”. Med ett litet steg i taget, varje gång välmenande motiverat, byggs det ett samhälle som inte står ”1984” efter, säger Pär Ström.

Ulrika Brandberg

Annons
Annons