search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

”Tekniken har både förenklat och skruvat upp tempot”

Maria Nilsson är en ung, kvinnlig affärsadvokat på den medelstora AJB Bergh Advokatbyrå i Stockholm. Att vara rådgivare vid transaktioner är en utvecklande uppgift. Men högt tempo och stor arbetsbörda gör det ibland svårt att få livet att gå ihop.
Maria Nilsson blev advokat i november 2005. Hon har i princip varit med från starten på AJB Bergh. Då, år 2000, kom hon direkt från studierna.

Hennes arbetsplats är en affärsjuridisk fullservicebyrå, och Maria arbetar framför allt med transaktioner. Tempot är högt och arbetsbelastningen tidvis stor.

– Det går upp och ner i all konsultverksamhet. Men de senaste åren tycker jag faktiskt inte att det har varit några lugna perioder, säger Maria Nilsson.

Maria har ännu inga barn som ska hämtas på dagis, men hon tycker att det periodvis är svårt att få tiden att räcka till för pojkvännen, träningen och det övriga livet utanför kontoret. På byrån diskuterar man mycket hur det går att förena privatliv och arbete. Ledningen är medveten om problemet, och att det är viktigt att medarbetarna får ekvationen att gå ihop. Regelbundna avstämningsmöten, där arbetet vid behov fördelas om, är ett sätt att komma till rätta med den tidvis tunga arbetsbördan. Just nu anställer byrån dessutom flera nya medarbetare.

Tekniken tas också till hjälp för att underlätta. Maria kan koppla upp sig mot byråns nätverk och få tillgång till alla dokument utifrån på sin bärbara dator.

– Jag behöver inte vara fast på kontoret, utan jag kan jobba hemifrån om jag skulle behöva arbeta utöver normala arbetstider. Jag tycker att det gör stor skillnad, säger hon.

Många av arbetskamraterna som har barn använder tekniken för att kunna gå hem tidigt, och sedan arbeta vidare på kvällen om det behövs. Maria gör också så ibland. Det är skönt att få en paus för yoga eller att springa en sväng och äta något innan man arbetar vidare, tycker hon.

Nästa steg i utvecklingen är handdatorer till alla advokater och jurister på byrån. Tanken är inte att alla ständigt ska behöva vara uppkopplade och tillgängliga, understryker Maria. Men risken finns att pressen ökar.

– Tekniken har både förenklat och skruvat upp tempot, säger Maria.

Maria Nilsson utbildar sig fortlöpande på sitt område. Hon uppskattar att det blir minst fyra till fem utbildningsdagar per år för hennes del.

Maria började studera juridik mest av en slump. Advokatyrket var inte något självklart val. Men hon trivs med arbetsuppgifterna och byrån.

– Jag utvecklas och möter nya utmaningar hela tiden. Och jag kan hjälpa nya, yngre jurister att utvecklas, det tycker jag är roligt. Det är dessutom väldigt bra stämning på min byrå.
ULRIKA BRANDBERG, TOM KNUTSON
Annons
Annons
Annons
Annons