search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Advokatkritik mot migrationsdomstolarna för stora skillnader

Det finns stora skillnader i hur de tre migrationsdomstolarna tolkar utlänningslagen. Det visar en granskning av SVT:s Rapport. Flyktingadvokater befarar att Utlänningsnämndens restriktiva hållning har smittat till migrationsdomstolen i Stockholm.
Enligt Rapports granskning har migrationsdomstolen i Göteborg ändrat eller återförvisat 38 procent av Migrationsverkets beslut. I Malmö är siffran 16 procent, i Stockholm bara åtta. Det är också betydligt vanligare med muntliga förhandlingar i Göteborg och Malmö än i Stockholm.

Advokat Per Stadig, som arbetar mycket med asylrätt, anser att skillnaderna bekräftar de farhågor som han och många andra hade inför den nya processordningen.

– Många som arbetar på migrationsdomstolen i Stockholm kommer från Utlänningsnämnden. Vi var rädda för att den restriktiva hållningen därifrån skulle smitta till domstolen, säger han.

Per Stadig har ännu inte varit så mycket i kontakt med migrationsdomstolarna, eftersom få mål ännu kommit så långt.

– Men det måste vara något fel i systemet när det redan nu är så stora skillnader. Det här lägger ett tungt ansvar på Migrationsöverdomstolen att styra upp, så att det inte får utvecklas en felaktig praxis.

Migrationsdomstolarna uppger till Rapport att de själva kommer att analysera skillnaderna i domar under hösten.
ULRIKA BRANDBERG

Inslagen visades i Rapport den 11-18 juli, och kan ses på SVT:s hemsida www.svt.se.
Annons
Annons
Annons
Annons