search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Ny gymnasieutbildning: Med passion för juridik

På Angeredsgymnasiet i en av Göteborgs mest invandrartäta förorter satsar 22 ungdomar på att läsa juridik. Utbildningen är den första i landet i sitt slag, och lockar ungdomar från hela Göteborg med omnejd.
”Passion juridik” är en av Angeredsgymnasiets inriktningar. Förutom ett av gymnasiets vanliga program väljer eleverna också en specialinriktning, en passion. Ungefär en femtedel av studietiden ägnas åt passionen.

Initiativet till utbildningen togs av läraren Torbjörn Stenson.

– Vi har sett att det finns ett latent juridikintresse hos våra ungdomar. Så vi testade med Passion juridik. I höstas fick vi en full klass, och det blir samma sak nästa höst, berättar Torbjörn Stenson.

En viktig förklaring till juridikintresset är Advokatfirman Vinges mångfaldsprojekt som pågått på skolan sedan 2002. Angeredsgymnasiet är en av fem skolor i projektet som syftar till att locka fler ungdomar med invandrarbakgrund att studera juridik. Samarbetet med skolan gjorde det naturligt för Vinge att ställa upp med föreläsare och förebilder åt eleverna på Passion juridik.

– Framför allt vill vi få eleverna att förstå att juristlinjen är en kanonbra utbildning som kan leda till kul och spännande jobb, säger advokat Olof Jisland, managing partner på Vinges kontor i Göteborg och en av initiativtagarna till Mångfaldsprojektet.

– Men egentligen behöver alla kunna lite juridik i vårt komplexa samhälle. Oberoende av vilket arbete man väljer är det bra att ha en juridisk basutbildning, fortsätter han.

Vinges medverkan är enligt Torbjörn Stenson mycket värdefull.

– De har lyckats förmänskliga juristkåren för eleverna. Genom att berätta om sina egna vedermödor visar de att det inte alltid handlar om att ha de högsta betygen, utan att man med hårt arbete kan ta sig dit man vill. När juristerna säger det blir det trovärdigt. Då finns inga ursäkter för att eleverna inte skulle försöka själva, säger Torbjörn Stenson.

Eleverna på passion juridik läser 500 gymnasiepoäng juridik. Det är tre gånger så mycket som i Skolverkets planer för ämnet rättskunskap. Angeredsgymnasiet har därför fått lägga upp undervisningen på egen hand.

En annan av Angeredsgymnasiets passioner är ”Business”. Under utbildningstidens gång är det nu meningen att passion juridik och passion business ska korsbefrukta varandra. Juridikeleverna kan fungera som juridiska konsulter åt kamraterna på passion business, som under gymnasietiden prövar på att starta och driva egna företag.

I juridikundervisningen blandas teori och praktik. Just nu har eleverna avslutat en tung teoriperiod, som avlöses av en mer praktisk med studiebesök, rollspel och konfliktlösningsövningar.

– Förhoppningen är att utbildningen ska vara en bra förberedelse för livet, och att juridiken ska vara till nytta vad de än gör. Vi hoppas också att de som vill läsa juridik ska kunna göra det, och vara väl förberedda, säger Torbjörn Stenson.

Många av Angeredsgymnasiets 1200 elever är invandrare av första eller andra generationen. Passion juridik har även lockat elever från andra stadsdelar, något som också var tanken. I den första kullen har ungefär två tredjedelar av eleverna invandrarbakgrund.

Fakta: Vinges mångfaldsprojek
Projektet startade 2002, och omfattar fem skolor i förorter till Stockholm, Göteborg och Malmö. Syftet är att uppmuntra invandrarungdomar att börja studera juridik. På längre sikt hoppas Vinge att bidra till en större etnisk mångfald bland jurister och advokater.

Advokater och biträdande jurister besöker regelbundet de fem skolorna i projektet för att presentera sig och sitt arbete. Vinge arrangerar även arbetsmarknadsdagar, där intresserade elever får besöka olika juristarbetsplatser. Byrån delar varje år ut ett stipendium till elever på varje skola som går vidare till juristlinjen på universitetet.

ULRIKA BRANDBERG

Publicerad i nr 4, 2006
Annons
Annons