search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Elever på passion juridik: ”Drömmen är att bli advokat”

Jennifer Gavin, Felicia Reinhardt, Klara Kakavand och Loma Ekber läser alla första året på Angeredsgymnasiets passion juridik. Intresset har delvis väckts av spännande amerikanska advokat- och domstolsserier på TV. Efter en dryg termin lockar juridiken fortfarande.
– Jag vill bli advokat. Jag gillar att sätta mig in i saker och sedan övertyga andra, säger Jennifer.

Loma är medveten om att det finns få invandrare i juristkåren. Hon vill visa att invandrare kan. Lomas föräldrar är flyktingar från Irak. För dem betyder det mycket att dottern får en chans till utbildning.

– Alla är jättestolta över mig. De har ju inte själva fått chansen att komma någonstans, och nu vill de att jag ska göra det, berättar hon.

Två förmiddagar i veckan ägnas åt juridik, förutom extra aktiviteter som studiebesök.

– Utbildningen är suverän. Vi lär oss så mycket, säger Loma, och får medhåll av de andra.

Advokatfirman Vinge har funnits med i utbildningen från första början. Klassen har varit på studiebesök på byrån, och flera olika advokater och jurister har hälsat på dem och föreläst. Kontakten är uppskattad.

– De bemöter oss på ett jättebra sätt, säger Jennifer.

– Man känner sig vuxen, fyller Klara på.

Studiebesöken ute på juristarbetsplatser är också värdefulla. De har redan insett att en svensk domstolsförhandling inte är särskilt lika de dramatiska scenerna i amerikanska advokatserier.

– Jag var förvånad över att det var så tyst i tingsrätten, säger Loma. Och så satt man och tänkte att ”så skulle inte jag ha sagt, det skulle jag vilja fråga”.

Alla fyra tjejerna är inställda på att söka till juristlinjen efter gymnasiet. De har en bild av en lång utbildning och mycket slit, men också ett ljust framtida yrkesliv.

– Många jurister går i pension snart, så det ska finnas jobb för oss, säger Felicia.

Jennifer, Felicia och Klara bor alla i andra delar av Göteborg. Hade det inte varit för passion juridik skulle de aldrig ha valt Angeredsgymnasiet.

– Jag hade aldrig varit i Angered ens innan jag började här, säger Jennifer.

Loma som själv bor i Angered tycker att det är bra att elever kommer från andra områden.

ULRIKA BRANDBERG

Publicerad i nr 4, 2006
Annons
Annons