search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Kinesisk advokat trakasseras efter krav på mänskliga rättigheter

KINA • I flera öppna brev uppmanade advokaten Gao Zhisheng kommunistpartiet att respektera mänskliga rättigheter. Följden har blivit trakasserier, en indragen advokatlicens och stängning av hans advokatbyrå. Nu visar människor i Sverige och världen över sitt stöd för de kinesiska människorättsaktivisterna genom en stafetthungerstrejk.
Advokaten Gao Zhisheng har arbetat inom det kinesiska rättssystemet i många år. Det var när han började påtala en del brister i rättssystemet, som hur Falun Gongutövare utsätts för godtyckliga arresteringar och tortyr, som regimen fick nog.

Förutom sanktionerna mot hans verksamhet och yrkesutövning hålls han och hans familj under bevakning, och Gao Zhisheng berättar själv om ett mordförsök i form av en arrangerad bilolycka.

Organisationen Supporting Human Rights in China (SHRIC) arbetar för att stödja utvecklingen av mänskliga rättigheter i Kina. Ordföranden Petra Lindberg säger att det är viktigt att det internationella samfundet uppmärksammar Gao Zhisheng och andra aktivister.

– Uppmärksamheten i västerländska medier utgör ett skydd för Gao Zhisheng. Men hans anhängare lever farligt. Myndigheterna registrerar alla som besöker honom, berättar Petra Lindberg.

Gao Zhishengs brev till kommunistpartiet har publicerats på hemsidor och i de fria tidningar som finns i landet. För att ytterligare fästa uppmärksamheten på de övergrepp som begås var Gao Zhisheng med och startade en stafetthungerstrejk som fått deltagare både inom och utanför Kinas gränser. Varje deltagare hungerstrejkar i ett dygn, innan stafetten går vidare.

SHRIC stöder hungerstrejken. För att manifestera stödet samlade föreningen svenska stafettdeltagare i Stockholm mellan den 20 och 25 februari.

Enligt Petra Lindberg har Gao Zhishengs agerande fått en stor proteströrelse att vakna till liv i Kina. Myndigheterna har dock inte stått passiva inför protesterna. Enligt Amnesty International har ett stort antal aktivister anhållits eller försvunnit under vintern.

Kenneth Lewis är advokat och ordförande i Advokater utan gränser. Tillsammans med Raol Wallenberg-institutet genomför föreningen en serie seminarier vid Kinas nationella utbildningscentrum för åklagare. Där har de tagit upp problemen i den kinesiska lagstiftningen och rättstilllämpningen i förhållande till FN:s konvention om civila och politiska rättigheter.

– Det är ett välkänt faktum att det fortfarande finns allvarliga brister i rättssäkerheten i Kina. Vi diskuterar fortlöpande med advokater, åklagare och andra rättssakkunniga i Kina, säger Kenneth Lewis.

Advokatsamfundet följer också utvecklingen i Kina.

– Rättsstaten är en grundläggande princip för Advokatsamfundet, och vi stöder arbetet för den, säger generalsekreterare Anne Ramberg. n

LÄS MER på www.shric.org

ULRIKA BRANDBERG

Publicerad i nr 3, 2006
Annons
Annons