search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Svensk byrå går samman med brittisk jätte

Andrén Bratt Partners Advokatbyrå går samman med den brittiska advokatassociationen Eversheds International och det nya namnet blir Andrén Bratt Eversheds.
– Vi har samarbetat med Eversheds i två år och har haft många ärenden tillsammans, så det är ett beslut som sakta har mognat fram, säger Jonas Bratt, ansvarig för den svenska verksamheten.

Fördelarna med samgåendet med en av de stora byråerna i Europa är många, säger Jonas Bratt och nämner tillgång till mer mankraft, specialister, "know how" inom företaget och möjligheter för jurister att arbeta utomlands.

Samarbetet mellan Andrén Bratt och Eversheds är ännu ett steg i den brittiska firmans expansion. Eversheds International gick tidigare i år samman med den tyska firman Heisse Kursawe. Byrån har totalt över 2 000 advokater i 17 länder.
– Jag tror att det är fler som får upp ögonen för de fördelar som det innebär att vara i en stor organisation. Men jag tror inte att någon står och faller med att Eversheds kommer in på marknaden, säger Jonas Bratt.

Fredrik von Baumgarten, advokat på Vinge, säger i en kommentar att Andrén Bratt Partners på kort tid verkar ha gjort ett mycket bra arbete och att sammanslagningen imponerar samtidigt som den visar att Sverige är en intressant marknad. Men han tvivlar på att Evershed’s etablering kommer att ändra konkurrensbilden i Vinges marknadssegment.

Stenhård konkurrens
– På vår marknad som är fullservice och rör stora transaktioner är vi mer bekymrade över den stenhårda konkurrens vi möter från de stora utländska byråerna, även om de inte har något kontor här, säger Fredrik von Baumgarten.

Mats Bendrik, advokat på Advokatfirman Cederquist, säger att det är ett tecken på att det händer spännande saker på marknaden, även om sammangåenden har skett även tidigare.
– Utländska företag har länge intresserat sig för den svenska marknaden och det här är nog inte det sista sammangåendet som vi ser, säger Mats Bendrik.
Han tror inte att de svenska byråerna behöver känna någon direkt oro, men att byråer som slår sig ihop med utländska byråer tvingas till en annan sorts arbetssätt.
– Genom att flera utländska aktörer kommer in på arenan tror jag att fler svenska byråer influeras till ett mer engelskt sätt att bedriva advokatverksamhet på med högre lönsamhetskrav, säger Mats Bendrik.

SANNA ARNDT

Publicerad i nr 7 2005
Annons
Annons