search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Fokus

”Att gå på kurs är att köpa tid”

Advokat Lena Blixt i Örebro är en riktig kursentusiast och har deltagit i en mängd vidareutbildningar.
Lena Blixt arbetade tidigare på en stor affärsjuridisk byrå i Stockholm som ofta ordnade kurser internt. Där hade hon dessutom alltid kollegor som hon kunde ventilera frågor med.

Men efter att hon för några år sedan tillsammans med en kollega startade en byrå i Örebro och bytte inriktning till brottmål, känner hon ett stort behov av kontinuerlig fortbildning.
– För att få mer kunskap, träffa kollegor och skaffa mig ett större kontaktnät, säger Lena Blixt.

Bra kontakt med duktiga kollegor är ovärderligt och att gå på kurs och lära sig mer om ett ämne tycker hon är att köpa sig tid. Att kunna koncentrera sig på sitt yrkesområde och inte behöva tänka på något annat är roligt – och ger avkoppling för en stressad yrkeskvinna och mamma.
– Vardagen är så fullspäckad. Även om du vet var informationen finns är det otroligt svårt att ta sig den tiden, säger Lena Blixt.

Klienterna går före
De allra flesta kurser hon gått på, anordnade av samfundet eller annan professionell arrangör, anser hon har varit bra. Några andra kurser har varit anordnade av Carras, ett nätverk för advokater. Hon har också deltagit när länets kvinnliga advokater ordnat föreläsningar.
– Om man inte tycker att kursutbudet är tillräckligt kan man gå ihop några stycken och ordna en kurs själv. Då kan priset också bli lägre, säger Lena Blixt.

De endagskurser Lena Blixt har varit på har kostat 3000-5000 kronor plus resa och boende. Det tycker hon är dyrt. Dessutom tjänar den som är på kurs inte några pengar. Att vara frånvarande kan också vara besvärligt. Hon kan ibland helt enkelt inte utebli från förhandlingar. Klienterna går före. Men i de flesta fall är det möjligt att vara borta när kursen är inplanerad långt i förväg.

Lena Blixt är positiv till obligatorisk fortbildning.
Det är en kvalitetsstämpel. Sedan kan man undra om reglerna verkligen behövs – men jag tror att några inte skulle gå på kurser annars. En del saker som inte direkt är bra för en själv kan man ändå behöva acceptera, om det är bra för kollektivet.

SANNA ARNDT

Publicerad i nr 6 2005
Annons
Annons