search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Fokus

Operation utan väntetid

Bo Victor kunde få en ögonoperation inom tre veckor på ett privat sjukhus, eftersom han hade tecknat sjukvårdsförsäkring genom Advokatsamfundet. Utan försäkringen hade han behövt vänta i minst ett år.
Bo Victor är advokat och delägare i F. Victors Advokatbyrå i Östersund. Han hade problem med sina ögon och hans läkare upptäckte förra våren att han hade grå starr. Väntetiden för en operation på sjukhuset i Östersund var minst ett år, fick han veta.

Då kom Bo Victor att tänka på den där sjukvårdsförsäkringen han har genom Advokatsamfundet. Han ringde upp försäkringsbolaget Länsförsäkringar och frågade vad som gällde.
– Jag blev riktigt överraskad över det vänliga bemötandet och att de inte hade en avvisande attityd. Jag är 68 år och förväntade mig nästan att försäkringsbolaget skulle försöka göra vad de kunde för att exkludera mig eller invända att jag kunde vänta på operation i Östersund. Men nej, försäkringen skulle gälla och det var inga problem.

Bo Victor fick komma till en professor på Sophiahemmet i Stockholm för operation efter cirka tre veckor. Om han själv hade haft tid hade han fått komma ännu tidigare.
– Jag fick bästa tänkbara service både av Länsförsäkringar och Sophiahemmet, säger Bo Victor.

Försäkringen betalade operationen, gav ersättning för reskostnad och hotellrum för övernattning eftersom han skulle på efterkontroll dagen efter. Operationen avlöpte väl och redan nästa dag var han tillbaka på jobbet.

Försäkringen har han haft länge och han är glad för den nu. Han misstänker att många inte vet hur de har det med försäkringar, fastän det är viktigt.
– Med de långa väntetiderna i sjukvården är det mycket bra att ha en sådan här försäkring. Andra sjukdomar än min kan det ju vara värre att gå och dra på. Om man inte kan arbeta förlorar man ju inkomster och tappar kundunderlaget så småningom. Premien som vi betalar är högst acceptabel för det man får när det gäller, säger Bo Victor.

Publicerad i nr 3, 2005