search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Samfundsfrågor

Minnesord över Thisbe Ander

Juristen Thisbe Ander, född Niméus, Stockholm, har avlidit i flodvågskatastrofen i Sydostasien tillsammans med sin make Thomas. Hon blev 33 år gammal. Hennes närmaste är föräldrarna Anita och Bengt och systrarna Olga och Ebba.
Thisbe Ander föddes 1971 i Lund. Innan Thisbe avlade jur kand-examen i Lund 1999 hann hon frilansa som översättare vid EU-domstolen och tjänstgöra på EU-kommissionens enhet för industriella rättigheter i Bryssel.

År 1998 tog Thisbe en masterexamen inriktad på copyright-lagstiftning vid Queen Mary and Westfield College, University of London. Thisbe satt ting i Jönköping med ett uppehåll under 2001 då hon arbetade på Justitiedepartementet.

Vi på Grundén & Gozzo träffade Thisbe första gången våren 2001 i samband med den internationella EU-konferensen om counterfeiting och immaterialrätt anordnad av UD, och vi fick då tillfälle att utbyta idéer om såväl talare som programpunkter inför konferensen.

Thisbe gjorde redan då ett oförglömligt intryck på oss med sitt gladlynta och pigga sätt i kombination med känslan för detaljer. När vi sedan i slutet av sommaren 2002 övervägde att anställa en biträdande jurist i Stockholm, kontaktade vi Thisbe igen och efter att Giovanni Gozzo tagit del av hennes lysande betyg, erfarenheter och referenser så anställdes Thisbe omgående.

Thisbes närmaste medarbetare var Giovanni Gozzo och Samuel Hägg, men hon biträdde även vårt Göteborgskontor i stor utsträckning, och det var dagliga och stundom intensiva kontakter via e-mail, telefon och telefax med utbyte av utkast, kommentarer och analyser. Thisbe var mycket omtyckt och respekterad av klienter och av oss alla medarbetare med sitt noggranna, metodiska och kvalificerade arbetssätt.

Thisbe träffade advokaten Thomas Ander 2003. Vi på byrån gladde oss åt hennes äktenskap och vid en byråkonferens vi anordnade strax före bröllopet sommaren 2004, grillade vi Thisbe för att i förväg få veta alla detaljer. Men med sin stora portion av humor lyckades hon trots våra försök dölja detaljerna och inte avslöja något för oss i förväg.

Bröllopsresan blev dock förskjuten till vintern och när Thisbe och Thomas tillsammans lämnade kontoret en dag strax före jul för att bege sig direkt till Arlanda och den stundande Thailandsresan, lyste det av lycka och förväntningar omkring dem.

Det var under resan som paret omkom i flodvågen medan de paddlade kajak vid ön Koh Phra Thong norr om Phuket. Genom vänners fantastiska insatser hörde de till de första svenska döda som kom hem.

Vi kommer alltid att minnas Thisbe som en mycket kär vän och arbetskamrat.

ANN-CHARLOTTE SÖDERLUND FÖR
VÄNNERNA PÅ GRUNDÉN & GOZZO ADVOKATER

Publicerad i nr 2, 2005
Annons
Annons