search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Debatt om meddelarskyddet efter Tony Olssons kalsongbilder

I samband med att polismördaren Tony Olsson greps i en lada under sin rymning från Hall-anstalten tog polisen bilder av rymlingen. Han var då endast klädd i kalsonger. Kort därefter publicerades dessa bilder i svenska medier.
Men vems var felet att dessa bilder publicerades? Och vad får denna typ av publiceringar, då poliser läcker uppgifter till medierna, för konsekvenser på sikt? I slutet av september diskuterade Publicistklubben dessa frågor.

Anne Ramberg, generalsekreterare, Sveriges Advokatsamfund, deltog i paneldebatten med bland andra Johan Pehrson (fp), ordförande i riksdagens justitieutskott, Jan Guillou samt Stig Fredrikson, PK-ordförande.

Ramberg betonade att mediernas främsta uppdrag är att publicera uppgifter. Det egentliga problemet är när vissa personer använder sig av meddelarskyddet för helt andra syften än vad det är avsett för. Därför bör man överväga att införa inskränkningar i meddelarskyddet, ansåg hon.

Jan Guillou gick på en annan linje och ansåg att de pressetiska reglerna måste skärpas.
Anne Ramberg berättade att Europadomstolen nyligen avkunnat en dom där prinsessan av Monaco fick rätt gentemot den tyska pressen, för att den hade kränkt hennes integritet.

När mötet avslutades frågade Stig Fredrikson om någon av de församlade hade något att invända mot att han driver på för en skärpning av de pressetiska reglerna. Invändningarna uteblev och därmed ansåg sig Fredriksson ha fått mandat för att driva på en sådan förändring.

TOM KNUTSON
Annons
Annons
Annons