search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Samfundsfrågor

Sol, hopp och humor i skid-SM för advokater

Advokat-SM i skidor 2004 blev mycket lyckat. Till perfekt skidåkning i både längd och alpint kom två gästtalare av yppersta klass. Hans Dalborg talade om fusioner och kulturmöten och Peter Nobel berättade om sina memoarer som kommer ut i höst.
Längdskidåkning över 8 km bjöd på ett oerhört snabbt före. Detta ledde till att Bertil Wingqvist gick i mål med den snabbaste tiden hittills i Advokat-SM:s historia, lite över 25 minuter. Även i övrigt blev det mycket bra segertider.

I ett utomordentligt vackert väder efter en välförtjänt och tröttande lunch samlades längdskidåkarna för att tävla i Advokat-stafetten. Fem av Christer Magnergård sinnrikt blandade lag stod på startlinjen och fem lag kom i mål. Segrande lag blev: Daniel Magnergård, Sofia och Laila Wingqvist. Pappa Bertil Wingqvist var i ett lag som hade en betydligt blygsammare placering och detta gladde oss alla.

På kvällen före middagen samlades vi och lyssnade till Nordeas förre koncernchef och nuvarande styrelseordförande Hans Dalborg. Det har sagts om Hans Dalborg att han har haft en oerhörd styrka i fusionerna just genom att kunna få de olika företagskulturerna att fungera i företaget efter fusionen. Om två företag skall gå samman måste de som arbetar i företaget tro på sammanslagningen. Ett företag skall inte gå in i det andra utan alla skall uppleva att sammanslagningen innebär att det blir ett nytt företag. Hans avslutade med att det i sammanslagningen av företagen var väldigt viktigt att alla medarbetare på de olika nivåerna måste omfatta ”det nya företagets” affärsidé och han avslutade med att det fanns ett viktigt ord, nämligen ”hopp”.

Det Hans sa var mycket tänkvärt. Har man deltagit i en fusion av medelstora advokatbyråer in i en stor byrå var det mycket av det Hans sa som jag hade önskat att jag hade hört tidigare. Vi fick också skratta gott, ty Hans är förutom en stor företagsledare en stor humorist.

Vid middagen välkomsttalade Christer Magnergård och hade en mycket intressant exposé över Sälens historia.

Slalomtävlingen var rolig som alltid med proffsig kommentator. Efter två åk hade Joachim Agrell bästa tid med 1.49,88 och bästa kvinna var bara 5 sekunder efter, Ulrika Forsberg från Advokatsamfundet med 1.54,52.

På kvällen åt vi middag på den utomordentligt vackra restaurangen Gammelgården, som är från mitten av 1600-talet. Före middagen lyssnade vi till Peter Nobel. Alla lyssnade andäktigt till de delar av boken han avslöjade. Andäktigheten avbröts ofta av skrattsalvor. Peter är en mycket god berättare och han har fantastiska saker att berätta om. Boken kommer att ha tre delar, den första delen handlar om släkten Nobel, den andra delen om Peters uppväxttid och studier och den tredje delen om hans yrkesverksamhet, som, vilket är en stor glädje för mig, började på Advokatfirman Chrysander i Uppsala, där jag också under flera år kunde njuta av att vara hans biträdande jurist och sedermera kompanjon.

Arrangörerna av Advokat-SM, Louise Gilborne, Christer Magnergård och Py Löwgren har all heder av arrangemanget även om de liksom tidigare arrangörer naturligtvis har haft utomordentlig hjälp av Britt-Marie Landing och Ulla Lindvall. Till stor lättnad för oss skidentusiaster åtog sig trion Louise, Christer och Py att arrangera Advokat-SM även 2005.

ANDERS FRIGELL
Annons
Annons