search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Samfundsfrågor

Morgonpigg ledamot gav svar på tal i P3

Varje morgon klockan 6.15 ringer radioprogrammet Morgonpasset och väcker någon som har namnsdag för att gratulera på bemärkelsedagen.
Den 14 april, Tiburtiusdagen, förklarade programledaren att det bara fanns två av den dagens namnsdagsbarn som hade fast telefonabonnemang.

Den förste Tiburtius vaknade inte av telefonen, men den andre svarade sömnigt efter några signaler:

– Förster?

Det var alltså advokat Tiburtius Förster i Nacka som hade fått påringning.

Tiburtius fann sig beundransvärt snabbt trots den tidiga timmen och verkade tämligen förtjust över den arla uppvaktningen.

När programledaren hävdade att Tiburtius skulle vara ett ovanligt namn, höll Förster inte alls med. Han visste att berätta att det faktiskt finns ett 50-tal personer i Sverige som heter Tiburtius. Till och med den gamle lagmannen i Eskilstuna hette Tiburtius, erinrade sig den nyvakne ledamoten. Det framgick inte om programledaren riktigt visste vad en lagman är.

När programledaren frågade om folk inte brukade ha svårt att stava till Tiburtius, förklarade Förster att han brukade hänvisa till almanackans namnsdag den 14 april. En gång hade han därför fått ett brev adresserat till ”14 april Förster”.

Den enda fråga Tiburtius inte genast kunde svara på var om han hade något smeknamn.

– Det brukar vara något som passar i situationen, svarade han.

Radiouppvaktningen stannade inte vid detta. Något senare samma morgon fick Tiburtius telefon från radion i Göteborg, och han fick ta emot ytterligare gratulationer och därtill högljudda fanfarer. Tiburtius hade fog för att frukta att radiostationerna i samtliga 25 distrikt skulle ha kommit på samma idé, men han slapp faktiskt vidare påringningar sedan göteborgarna lagt på luren.

MAGNUS ANDERSSON
Annons
Annons