search bubble news heart bars angle-right angle-up angle-down Twitter Facebook linkedin close clock map-marker calendar
  • Nyheter

Advokaterna som fick rätt: ”Det tar år att reparera skadorna”

Beslutet ger en viss upprättelse och är bra för självkänslan. Men den ekonomiska skadan av publiceringen tar år att reparera. Det anser advokaterna Hans Ahlstedt och Thomas Lindwall, som anmälde och fick rätt mot Aftonbladet.
De båda känner sig djupt kränkta och har tagit mycket illa vid sig av tidningens skriverier.

– Jag har alltid varit mån om att upprätthålla allmänhetens förtroende och leva upp till samfundets vägledande regler. Jag kör inte ens för fort med bilen. Därför känns det väldigt orättvist att bli utmålad som en brottsling, säger advokat Hans Ahlstedt.

Aftonbladets artiklar har drabbat de båda hårt, inte minst socialt. Thomas Lindwall är verksam i Stockholm men bor i Knivsta. Hans Ahlstedt bor och verkar i Trosa. De har fått finna sig i att bli ifrågasatta som brottslingar bland grannar, vänner och bekanta.

– Barnens kamrater i skolan frågade om deras pappa var en brottsling. Släkt och vänner hörde av sig och var besvikna på mig. På pendeltåget skakade medresenärerna på huvudet och sa: ”Det trodde vi inte om dig”, berättar Thomas Lindwall.

Hans Ahlstedt har samma erfarenheter:

– Alla som läst artikeln har utgått från att det varit oegentligheter inblandat och att jag begått något brottsligt.

Skriverierna har också orsakat stor skada på deras advokatverksamhet. Hans Ahlstedt har känt av en märkbar nedgång av uppdrag, såväl från domstolarna som från företag.

– Dessutom har jag plötsligt ofta fått mina kostnadsanspråk prutade, något som i princip aldrig hände tidigare.

Förtal och ärekränkning

För Thomas Lindwall har artiklarna i Aftonbladet inneburit att några av hans största uppdragsgivare inte längre anlitar honom.

– För min rörelse handlar det om åtskilliga hundra tusen kronor i minskad omsättning.

Hans Ahlstedt har även stämt tidningen för förtal och ärekränkning. Målet kommer troligen upp före sommaren, om inte parterna förliks.

– Oavsett vad som händer kommer jag inte att bli kompenserad fullt ut. Det är tveksamt om det någonsin går att reparera de skador som den felaktiga publiciteten ställt till med, säger Ahlstedt.

Även Thomas Lindwall för diskussioner med Aftonbladet om kompensation för skriverierna.

– Jag ämnar stämma dem om vi inte kommer överens.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är också glad att PON fällde Aftonbladet. Hon begärde också att få bemöta artiklarna i Aftonbladet, men avstod när hon erbjöds ett högst begränsat utrymme.

– Det är viktigt att medierna tar sitt ansvar och ser till att det man skriver är rätt. Det är bra att nämnden visat att man inte kan utpeka en hel yrkeskår som banditer.

HANS HELLBERG
Annons
Annons
Annons